Connect with us

technokrata

Koronavírussal megfertőződött emberek vannak körülötted mindenhol

ginp

Adatvédelem

Koronavírussal megfertőződött emberek vannak körülötted mindenhol

Koronavírussal megfertőződött emberek vannak körülötted mindenhol

A Ginp banki trójai csaliként veti be a koronavírus fertőzöttekről szóló információkat az Android felhasználók hitelkártya adatainak megszerzéséért.

A koronavírus-járvány kapcsán a kiberbűnözők kihasználják, hogy az emberek igyekeznek elkerülni a legkisebb veszéllyel is fenyegető találkozásokat.

A Ginp banki trójairól, a Kaspersky kutatói már korábban nyilvánosságra hozták, hogy ellopja a bejövő banki SMS-eket, valamint népszerű alkalmazások megnyitásakor egy mindent elfedő ablakot jelenít meg és így csalja ki a bankkártya adatokat.  Most a trójai mögött álló kiberbűnözők a COVID-19 pandémiára építik legújabb akciójukat. Miután a Ginp egy speciális utasítást kap, megnyit egy Koronavírus Keresőnek elnevezett honlapot. Itt egy egyszerű felületen a felhasználó közelében tartózkodó koronavírussal fertőzöttek száma jelenik meg, majd az oldal azt ígéri, hogy egy kisebb összeg ellenében megmutatja a betegek pontos tartózkodási helyét is.

Micsoda megkönnyebbülés is lenne tudni, hogy kiket, mely helyeket kell elkerülni. Néhány ember számára az üzenet meggyőző, az összeg sem túl magas, ezért a fizetés gombra nyomnak. A weboldal ekkor a kártyaadatokat kéri, hogy lebonyolítsa a tranzakciót.

Ahogy a Kaspersky szakemberei már korábban is figyelmeztettek arra, hogy a Ginp egy nagyon hatékony trójai, ami sokféle formában meg tud jelenni, csak hogy a kártyaadatokat megszerezze. A bűnözők az adatok megszerzése után, még a szolgáltatásért kért kis összeget sem vonják le, minek is, hiszen addigra kártyán található teljes összeg a rendelkezésükre áll.

Alexander Eremin, a Kaspersky biztonsági szakértője szerint az alábbiak szerint kerülhetjük el a Ginp trójai által jelentett fenyegetést:

  • Csak a Google Play áruházból töltsön le alkalmazásokat (és a beállításoknál zárja ki, hogy az alkalmazások más forrásból származzanak)
  • Legyen gyanakvó. Ha valami gyanúsnak tűnik, ne kattintson, de ami még fontosabb, ne adjon ki semmilyen bejelentkezési adatot, jelszót vagy bankkártya információt
  • Csak az antivírus alkalmazásoknak adjon hozzáférési engedélyt
  • Használjon megbízható megoldást, például a Kaspersky Internet Security for Android tapasztalt és hatékony a Ginp banki trójai felismerésében.

További információ a Kaspersky blogbejegyzésében olvasható.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin