Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bonyolódnak a hálózatok, az IT-s dolgozóknak meg egyre több fejfájás csillapítóra van szükségük

Adatvédelem

Bonyolódnak a hálózatok, az IT-s dolgozóknak meg egyre több fejfájás csillapítóra van szükségük

Bonyolódnak a hálózatok, az IT-s dolgozóknak meg egyre több fejfájás csillapítóra van szükségük

Biztonság, átláthatóság és kontroll a fő kihívások

A vállalati hálózatok bővülésével párhuzamosan egyre nagyobb kihívást jelent hatékony kezelésük – mutat rá az Oracle Communications által közzétett új tanulmány. A „Vállalati hálózatok átalakulóban: Felülkerekedni a káoszon” című jelentésben IT- és telekommunikációs vezetők kiemelték, hogy a biztonság, a csalások és a csatornák növekvő számából eredő komplexitás jelentik számukra a legégetőbb aggodalmat. Az  új technológiák azonban –  mint például a biometrikus rendszerek, a mesterséges intelligencia,  blockchain technológia – lehetőséget jelenthetnek a biztonság és ellenőrzés fejlesztésére.

 comms-taming-chaos-info-2

2018 júniusában az Oracle 277, az IT, a telekommunikáció és a hálózat ágazatokban dolgozó döntéshozót kérdezett meg világszerte a kulcsfontosságú üzleti és hálózati tendenciákkal kapcsolatos kilátásaikról, valamint azokról a megoldásokról, amelyek révén versenyképesek lehetnek és biztosíthatják fejlődésüket a digitális világban. A válaszadók 66 százaléka olyan vállalatokat képviselt, amelyek világszerte legalább 11 helyen működnek és 62 százalékuk menedzsmenttel rendelkezik különböző országokban. Ettől függetlenül a szoftveralapú nagykiterjedésű hálózatot (SD-WAN) is a vállalati hálózatok fejlődésének alapjául szolgáló kritikus technológiaként jelölték meg. Ennek ellenére Észak-Amerika hátrányban van más régiókkal összevetve a szoftveralapú hálózat (SDN) kiépítése terén (50% vs. 65-78%).

„Napjaink digitális gazdaságában a vállalatok egyre összetettebb működéssel és fokozott ügyfélelvárásokkal szembesülnek. Mindeközben gyakoribbak a biztonsági támadások és a kommunikációs túlterheltség, fokozva a káoszt. Ezek a jelenségek a korábbinál még inkább kifinomultabb hálózatot követelnek.”

– nyilatkozta Doug Suriano, az Oracle Communications vezető alelnöke és ügyvezető igazgatója.

Nagyobb vállalati hálózatok, nagyobb problémák

A biztonság folyamatos kihívást jelent: a válaszadók 91 százaléka a három legfontosabb kihívás közé sorolta a biztonságot, különösen Ázsia és Latin-Amerika területén, ahol a mobilhasználat a legnépszerűbb. Emellett a válaszadók több mint egyharmada értékelte a biztonságot legfontosabb kihívásként vállalati hálózataik tervezésével, kiépítésével és kezelésével kapcsolatban. A mobileszközök egyre fokozottabb terjedése újradefiniálja a hálózat szélét, de a biztonság továbbra is égető problémát jelent.

comms-taming-chaos-info-1

Új technológiák, mint lehetséges megoldások: A válaszadók 76 százaléka egyetértett azzal, hogy új megoldásokra van szükség ahhoz, hogy fejleszteni tudják a teljes hálózatuk feletti ellenőrzést. A válaszadók 69 százaléka megjegyezte, hogy biometrikus rendszereket, míg 57 százalék mesterséges intelligenciát (AI) fog alkalmazni a hálózatbiztonsági esetek kezelésére.  Ezzel párhuzamosan az AI-t és a gépi tanulást is kulcsfontosságú technológiákként határozták meg a szolgáltatás-minőség és költséghatékonyság támogatása terén (30%-30%), míg a blockchain technológiát a válaszadók 27 százaléka jelölte meg legfontosabb technológiaként a hálózati ellenőrzés fejlesztésére.

comms-taming-chaos-info-3

A csatornák elterjedése nagyobb komplexitást eredményez: a felmérésben résztvevő válaszadók 76 százaléka szerint vállalati hálózatuk szélessége és kiterjedése egyre inkább bővül. A hálózat felhasználói számára egyre több csatorna áll rendelkezésre. Míg a hangalapú kommunikáció és az e-mail jelentik az uralkodó kommunikációs csatornákat, addig a videó, a chat és az egyéb alkalmazáson belüli kommunikáció is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Mindez befolyásolja a hálózat kiépítésének és kezelésének módját, valamint azt, hogy mi határozza meg a hálózat szélét.

Fókuszban a csalások elhárítása: A válaszadók legalább 83 százaléka gyakorlatilag valamennyi típusú hálózati és telekommunikációs csalást komoly problémaként azonosított, és több mint fele hivatkozott a személyazonossággal való visszaélésekre mint kiemelt fontosságú kérdés a valós idejű kommunikáció vonatkozásában. A megoldásoknak a jelenlegi és folyamatosan fejlődő fenyegetéseket figyelembe véve kell alkalmazkodniuk és változniuk, különös tekintettel a hálózati komplexitás bővülésére.

comms-taming-chaos-info-4

Az SD-WAN kritikus a fejlődő vállalati hálózatok szempontjából: A válaszadók túlnyomó többsége (71%-a) egyetértett abban, hogy az SD-WAN kritikus fontosságú a vállalati hálózatuk fejlődése szempontjából, továbbá a 101 vagy ennél több helyszínen jelen lévő globális vállalatokat képviselő válaszadók nagyobb hányada (88%-a) mondta ugyanezt. Az SD-WAN-t fontolgató nagy, globális vállalatok között a kiépítés kényelme és könnyedsége jelentette a fő ösztönző erőt a válaszadók 48 százaléka számára, amit a megbízhatóság (36%) és a forgalom-vonatkozású rugalmasság (34%) követett.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés