Connect with us

Hirdetés

technokrata

2017-ben a foci vb és a Bitcoin voltak az adathalász támadások legfőbb témái

Adatvédelem

2017-ben a foci vb és a Bitcoin voltak az adathalász támadások legfőbb témái

2017-ben a foci vb és a Bitcoin voltak az adathalász támadások legfőbb témái

A Kaspersky Lab 2017-es spam és phishing jelentése szerint a kiberbűnözők figyelemmel kísérték a világ eseményeit. Olyan népszerű témák, mint a 2018-as labdarugó világbajnokság és a Bitcoin megemlítésével csapták be a felhasználókat és lopták el pénzüket vagy személyes adataikat az elmúlt 12 hónapban.

A spammerek megfontolt bűntevőknek bizonyultak folyamatosan követve a globális kérdéseket és a nagyobb eseményeket egyetlen fő céllal, hogy megragadják áldozataik figyelmét és hasznot húzzanak belőlük. A Kaspersky Lab kutatása megerősítette, hogy a bűnözők spam és adathalász tevékenysége hatékony, mivel a felhasználók kevesebb figyelmet fordítanak a kiberbiztonságra és megalapozatlan bizalom jellemzi az internetes viselkedésüket. Ez azt jelenti, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel fognak hamis utasításokat követni.

 

Míg 2017-ben a világ bizonyos részein már intenzíven készültek a 2018-as FIFA világbajnokságra, addig a spammerek lelkesen terjesztették az ezzel kapcsolatos emaileket. A hivatalos logóval ellátott csaló üzenetek tartalmazták a szervezők és támogatók adatait valamint különböző nyereményekről és ingyen jegyekről értesítették a felhasználókat.

Egy másik népszerű spam és phishing téma a kriptovaluták voltak, mivel a Bitcoin értéke 2017-ben drasztikusan megnőtt. A Kaspersky Lab kutatói már korábban is felfigyeltek a blockchain-témájú trükkök elterjedésére. Az év végéig spammer módszerek egész fegyvertárát gyűjtötték össze.

A Kaspersky Lab eredményei azt mutatják, hogy a kiberbűnözők weboldalakat álcáztak kriptopénzváltókként, illetve hamis cloud mining (bérelhető specializált adatközpontok használata kriptovaluta bányászat céljából) szolgáltatásokat kínáltak. De minden egyes esetben áldozatul estek a felhasználók és pénzkeresés helyett pénzt vesztettek. A bűnözők elkezdték csaliként használni a Bitcoint az olyan hagyományosabb csalásokban is, mint például a hamis lottónyeremények.

Továbbá a kiberbűnözők különböző vírusokat is terjesztettek spamen keresztül Bitcoin keresésre alkalmas eszközökként vagy kriptopénznem kereskedésről szóló útmutatóként álcázva azokat. Habár a Cryptolocker vírus, melynek készítői Bitcoinban követelték a váltságdíjat, ritkábban fordult elő, mint az előző évben.

Összeségében a 2017-es átlagos spam mennyiség 56,63 %-ra csökkent, ami 1,68 %-kal kevesebb, mint 2016-ban. Ugyanakkor az adathalász támadások száma emelkedett. A Kaspersky Lab Anti-Phishing rendszer 246 231 645-ször riasztott a Kaspersky Lab felhasználók számítógépein, ami majdnem 59 %-kal több, mint 2016-ban.

01

“Bár 2017-ben enyhe csökkenést észleltünk a spam emailek számában, az év folyamán a spammerek figyelemmel kísérték a világ történéseit és minden lehetőséget kihasználtak, hogy ellopják a felhasználók személyes adatait. A labdarúgó világbajnokság közeledtével aktivitásuk egyre növekedni fog. Továbbá 2018-ban fejlődést várunk a kriptovalutákkal kapcsolatos spam és adathalász támadásokban, valamint a Bitcoin-on kívül több kriptopénznem szélesebb körben való elterjedését, illetve a pump and dumb csalások nagyobb számát.”

– mondta Darya Gudkova, a Kaspersky Lab spam szakértője.

A Kaspersky Lab kutatói a következő fontos trendeket és adatokat emelik ki 2017-ben:

  • A legtöbb spamet az USA-ból küldték (13,21 %), amelyet Kina (11,25 %) és Vietnam (9,85 %) követ. A top 10-be került még India, Németország, Oroszország, Brazília, Franciaország és Olaszország.
  • A legtöbb spamet Németországba küldték (16,25 %), A top 10-ben benne van még Kína, Oroszország, Japán, az Egyesült Királyság, Olaszország, Brazília, Vietnam, Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek.
  • A legtöbb adathalász támadás Brazíliában történt (29,02 %). Összeségében a Kaspersky Lab felhasználóknak 15,9 %-át érte adathalász támadás.

A Kaspersky Lab olyan megbízható biztonsági megoldás telepítését javasolja, mint a Kaspersky Total Security, amely észleli és blokkolja az adathalász támadásokat és a spamet az email kliensekben.

A vállalkozásoknak az olyan biztonsági megoldás ajánlott, amely kivédi az adathalász támadásokat, a rosszindulatú csatolmányokat és a spamet. A vállalkozások megvédhetik levelező rendszereiket az erre a célra fejlesztett alkalmazásokkal a Kaspersky Endpoint Security for Business programon belül.

Idén egy új terméket bocsájtunk piacra, a Kaspersky Security for Microsoft Office 365 biztonsági megoldást, amely kiterjeszti a felhasználók védelmét a felhő-alapú levelező szolgáltatás, az Exchange Online-ra is a Microsoft Office 365 programon belül.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés