Connect with us

technokrata

Bányamunkás botnetek sodorják szegénysorba az ember fiát

Adatvédelem

Bányamunkás botnetek sodorják szegénysorba az ember fiát

Bányamunkás botnetek sodorják szegénysorba az ember fiát

51 milliót is kereshetnek a bűnözőknek

A Kaspersky Lab Anti-Malware Research csapata két új botnetet detektált, amely olyan kártékony programmal fertőzi a számítógépeket, amely képes észrevétlenül installálni magát a gépeken azért, hogy digitális pénzt „bányásszon” a bűnözőknek. Főként legális szoftvereket használnak a blockhain alapú virtuális pénznemek létrehozásához.

bitcoin

Egy esetben a kutatók becslése alapján egy  4.000 számítógépből álló hálózat akár 7.650.000 forintot ($ 30.000) keresett egy hónap alatt, míg egy másik esetben az 5.000 gépes hálózat a kutatók szerint több mint 51 millió forintot halmozott fel a bűnözőknek ($ 200,000).

A Bitcoin és más digitális valuták esetén nemcsak vásárolni tudunk pénzt, hanem létrehozhatunk akár új pénzegységet a számítógépek számítási teljesítményét kihasználó szoftverek segítségével. Ezt a folyamatot hívjuk „bányászásnak”. Ugyanakkor a kriptovaluták létrehozásának lényeges eleme, hogy minél többet bányásztunk, annál nehezebb (több idő, több számítás, jobb gépek) lesz új „érmék” előállítása. Néhány éve még viszonylag gyakran telepítettek a bűnözők olyan szoftvereket áldozataik gépére, amelyek némán bányászták a Bitcoint. De minél több Bitcoint bányásztak, annál nehezebben lehetett újakat, ezért egy bizonyos ponton túl már szinte egyáltalán nem volt jövedelmező – mivel több beruházásra volt szükség, mint amennyit keresni lehetett.

További Adatvédelem

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu