Connect with us

technokrata

Németországban kiadták az új adattörlési tanúsítványt

Adatvédelem

Németországban kiadták az új adattörlési tanúsítványt

A Szövetségi Információbiztonsági Hivatal több éven keresztül tartó vizsgálatsorozat alapján választotta ki, hogy milyen megoldást javasol a német kormányzati szervezetek számára az adatok megbízható törlésére.

A Blancco szoftvere elsőként kapott olyan szövetségi minősítést, amely a német kormányzati szervezetek számára hivatalosan tanúsítja, hogy az megfelel a törölni kívánt adatok végleges és visszaállíthatatlan eltüntetésére.

 

A probléma az elmúlt években került előtérbe, mivel az új jogszabályok értelmében a leselejtezendő vagy szervizbe adott számítógépekről úgy kell törölni az adatokat, hogy azok semmilyen módszerrel ne legyenek visszaállíthatóak. Ez azonban nem egyszerű feladat, mivel az alkalmazott megoldásnak több ezer különböző típusú adathordozó kezelését kell támogatnia, és a felülírás folyamatát átlátható, visszaellenőrizhető módon kell elvégeznie.

Ezért korábban nem létezett olyan megoldás, amelyet a német Szövetségi Információbiztonsági Hivatal (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik – BSI) általánosan javasolt volna a kormányszervezetek számára. A Blancco Drive Erasure viszont mostantól használható akár a titkosított dokumentumokat tartalmazó adathordozók felülírására is.

A szoftver többéves auditálási folyamaton ment keresztül, melynek során teljesítenie kellett a BSI szigorú előírásait, de emellett vizsgálták a nemzetközileg használatos Common Criteria feltételeknek való megfelelését. Az auditot egy külső szervezet, a TÜViT is tanúsította.

A megszerzett elismerés a magyar piac szempontjából is jelentős. Mivel nálunk nem létezik nemzeti minősítéseket kiadó szervezet, a magyar kormányszervezetek és vállalatok csak más országok vizsgálataira tudnak támaszkodni. A Blancco megoldásait pedig Magyarországon is használja több rendőri szervezet és bank, valamint olyan létesítmények – például erőművek és vízművek –, amelyeknél rendkívül fontos az adathordozók adatoktól történő fertőtlenítése.

További Adatvédelem

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin