Connect with us

Hirdetés

technokrata

A nemzeti konzultáció weboldala NEM küldött személyes adatokat az oroszoknak

Adatvédelem

A nemzeti konzultáció weboldala NEM küldött személyes adatokat az oroszoknak

A nemzeti konzultáció weboldala NEM küldött személyes adatokat az oroszoknak

Egy kicsit más szemszögből az adatvédelmi botrány

Hallhattuk mostanában, hogy a 444.hu egyik munkatársa felfedezte, hogy a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon egy oroszok által fejlesztett adatgyűjtő mérőkód fut, ami a Yandex névre hallgat. A hírekben hallhattuk/olvashattuk, hogy személyes információinkat kívánják az oroszok eltulajdonítani, ez mint kiderült egyáltalán nem igaz.

A magyar köztudatban még egy jó ideig az oroszok mumusnak fognak számítani, de a Yandex adatgyűjtő kódja igazából nem sokban különbözik a Google által használt kódtól, csak azt már megszoktuk. Egyébként a Yandex tájékoztatójában olvashatjuk, hogy:

A közölt személyes adatokat az adatkezelő nyilvánosságra nem hozza, külföldre és harmadik félnek nem továbbítja.

Egy ilyen hír, ha igaz, ha nem, vagy csak félig igaz azonnal képes letarolni minden média csatornát, hiszen mindenki figyelmét felkeltik a “hacker”, “oroszok”, “személyes adataink” szavak, annak ellenére hogy tényleg csekély különbség van a Yandex és a Google Analytics között.

Mi számít személyes adatnak?

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) weboldalán szinte teljes pontossággal kapunk választ:

személyes adat: bármely meghatározott, azonosított vagy azonosítható természetes személlyel [érintett] kapcsolatba hozható adat és az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. Az érintettel akkor helyreállítható a kapcsolat, ha az adatkezelő rendelkezik azokkal a technikai feltételekkel, amik a helyreállításhoz szükségesek.
Személyes adatnak számít minden olyan – akár a magán-, akár a szakmai vagy közösségi életre vonatkozó – információ, ami egy adott személyre vonatkozik.”

Egyébként a Nemzeti Konzultáció weboldala képtelen az ilyesfajta beazonosításra, így a személyes adatok továbbítására sem képes, így gyakorlatilag ennek az egész lufi-botránynak nem sok értelme volt.

 

Forrás: androbit.net / Makay.net

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés