Connect with us

technokrata

Segítsünk együtt az otthoni gépeinkkel a koronavírus legyőzésében

folding@home

e-Egészségügy

Segítsünk együtt az otthoni gépeinkkel a koronavírus legyőzésében

Segítsünk együtt az otthoni gépeinkkel a koronavírus legyőzésében

Az otthoni számítógépek leggyakrabban „üresjáraton” futnak: kapacitásaikat csak kevéssé használjuk ki. Ezt a felesleget akár tudományos célra is lehet hasznosítani. A Stanford Egyetem a Folding@home projekt keretén belül önkéntesek segítségét kéri abban, hogy felgyorsítsák a szakemberek koronavírussal kapcsolatos kutatásait.

A megoldás lényege, hogy a felhasználó egy asztali számítógépekre letölthető program segítségével a kutatók részére bocsátja az eszköze számítási kapacitását, amikor a gép éppen tétlen. A Folding@home gyakorlatilag egy elosztott számítási hálózat, amibe csatlakozhat a netező.

A koncepció lényege, hogy a feladatot nem nagyon drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem otthoni, olcsóbb gépek millión, százezrein.

A koronavírusos fertőzés első jelei a tüdőben fedezhetők fel, amikor vírus felszínén található tüskefehérje hozzákapcsolódik a tüdő sejtjeihez. A formája viszont nem állandó, így a kutatóknak nem csak egyféle formát kell tanulmányozniuk, hanem a többi alternatív formát is. A hálózatba kapcsolt gépeken a kutatók szimulálni tudják a proteinforma alakulásának összetett folyamatát, ami segíthet a koronavírus elleni vakcina kidolgozásában.

Mondani se kell, hogy az ilyen kutatásokhoz kapcsolódó adatkiértékelés elképesztő számításigényes feladat, így a kutatók az önkéntesek számítógépének processzorát kérik „kölcsön”. Hozzáteszik, hogy ez nem akadályozza túlságosan a hétköznapi használatot, a számítógép kihasználatlan erőforrásait veszi csak igénybe, a program a háttérben fut. Aki szeretne ebben részt venni, annak csak annyi a dolga, hogy letölti az FAH szoftverét.

Korábban már részt vehettek hasonló folyamatban a felhasználók, a földön kívüli élet nyomait kutató intézet, a SETI a SETI@home keretén belül az Arecibo rádiótávcsőről gyűjtött adatok feldolgozásában kérte a hétköznapi emberek segítségét.

folding home

A koronavírus. Forrás: CDC

Pár hete 20, új koronavírussal kapcsolatos részprojekttel bővült a nagy érdeklődésnek köszönhetően, így már összesen 23 részfeladaton keresztül vizsgálhatják a kutatók a koronavírus tüskefehérjéjének jellegzetességeit, ami hozzásegíthet a vakcina fejlesztéséhez. Most újabb fejleményről lehet beszámolni:

a segítő hálózat immár 470 petaflopsnyi számítási kapacitással bír, amivel gyorsabb, mint együttesen a világ hét legerősebb szuperszámítógépe.

Ennek köszönhetően múlt héten sikerült modellezni az új koronavírus sejtekbe való behatolásra használt tüskefehérjéjét működés közben.

A világ legerősebb számítógépével, a Summittal összehasonlítva is impozáns számokat kapunk, a Foding@home hálózata kétszer gyorsabb. A Summit kapacitását egyébként szintén a koronavírusos kutatásokra fordítják jelenleg, és már talált 77 olyan lehetőséget, ami hasznos lehet a vírus elleni gyógyszer kifejlesztésében.

A megoldás lényege, hogy a felhasználó egy asztali számítógépekre letölthető program segítségével a kutatók részére bocsátja az eszköze számítási kapacitását, amikor a gép éppen tétlen.

A Folding@home gyakorlatilag egy elosztott számítási hálózat, amibe bármelyik netező csatlakozhat. A koncepció lényege, hogy a számítási feladatokat a kutatók nem nagyon drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem otthoni, olcsóbb gépek millión, százezrein.

Mondani se kell, hogy az ilyen kutatásokhoz kapcsolódó adatkiértékelés elképesztő számításigényes feladat, így a kutatók az önkéntesek számítógépének processzorát kérik „kölcsön”. Hozzáteszik, hogy ez nem akadályozza túlságosan a hétköznapi használatot, a számítógép kihasználatlan erőforrásait veszi csak igénybe, a program a háttérben fut.

Hogyan használhatja ön is?

Aki szeretne ebben részt venni, annak csak annyi a dolga, hogy letölti az FAH szoftverét, és hagyja, hogy az dolgozzon a háttérben. A kliens beállításai közt az Any Disease opciót kell választani, hogy a koronavírussal kapcsolatos számításokon dolgozzon az eszközünk (bár ez az alapértelmezett beállítás is).

Jelenleg még az időzítés is alkalmas, hiszen az iskolákat bezárták, többen is otthonról dolgoznak, és sokan vonultak önkéntes karanténba. Miközben a számítógép a háttérben a kutatók munkáját segíti, mi addig közben nyugodtan tudunk filmezni.

folding home

Így kell beállítani. Forrás: folding@home

Forrás: 24.hu

További e-Egészségügy

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin