Connect with us

technokrata

A budapesti coworking piac átalakulásából a kicsik profitálhatnak

coworking

E-gazdaság

A budapesti coworking piac átalakulásából a kicsik profitálhatnak

A budapesti coworking piac átalakulásából a kicsik profitálhatnak

A magyar fővárosban is egyre több nagy alapterületű közösségi iroda létesül, összhangban a globális trendekkel.

Döbbenetes iramban növekszik a közösségi irodák száma a világon. A piac lendületét jól mutatja, hogy a coworking szolgáltatást nyújtó vállalatok száma tíz év alatt 1000 (!) százalékkal nőtt.

“Ugyanakkor ez a kisebb, néhány tucat főnek otthont adó közösségeknek is jót tehet”

– vélekedik Mekis Dániel, a Muse coworking alapítója.

Az előrejelzések szerint pedig jövőre már több mint 26 ezer ilyen helyszín várja a dolgozni vágyókat. A növekedés üteme pedig a közeljövőben sem fog megtörni, hiszen a GCUC számai szerint a világon jelenleg 3,1 millióan választják a „rugalmas munkahelyeket”, míg 2022-re ez a szám meg fog duplázódni.

coworking

Növekedés és átalakulás a közösségi irodákban

A coworking piac a közelmúltban a WeWork körüli balhéval került be a hírekbe, ami rámutat a szegmens átalakulására is, hiszen egyre több a helyi és nemzetközi cég, melyek nagyvállalatok számára biztosítanak irodákat. A Közép-Európában is aktív amerikai cégóriás, melynek olyan bérlői vannak, mint a Microsoft vagy a Puma, ugyanakkor az események ellenére sem állt le a terjeszkedéssel, és a hamarosan közel száz új helyszínt fog átadni.

Mindezek a beruházások pedig a projektalapú munkavégzés térnyeréséhez vezethetők vissza, melynek „az egyik alapja a rugalmas munkahely”. Erre a munkaerőpiacon végbemenő paradigmaváltásra hívták fel a figyelmet a közelmúltban tartott Workspaces Day konferencián, ahol aláhúzták, hogy a folyamat egyelőre megállíthatatlannak tűnik és a tudásalapú gazdaságban érdekelt nagyvállalatok egyre inkább fel fogják ismerni ezt. Éppen ezért nem meglepő, hogy a nagyvárosokban, ahol a világmárkák már amúgy is központtal rendelkeznek, sorra nyílnak az ilyen irodák.

Budapest egyértelműen követi a coworking világpiaci trendjeit

Egyre adják át fővárosunkban a nagyméretű közösségi irodákat a hazai és külföldi szereplők, elég csak a Millenárisra, vagy a luxemburgi székhelyű Regus projektjeire gondolni – hívta fel a figyelmet Mekis Dániel. A Muse coworking alapítója ugyanakkor kifejtette, hogy ezek a gigaprojektek nem veszélyeztetik a kisebb közösségeket, hiszen előbbiek nagyobb csapatokra lettek tervezve.

A közösség kiépülése üzleti lehetőségekhez vezet

„A nagyobb projektek már megjelenésükben is inkább hagyományos irodára hasonlítanak. A mi közösségi irodánkban minden hely egyedi, így bárki megtalálhatja a személyiségéhez leginkább illő kis sarkot. Továbbá azt mondták el coworkereim, hogy egy nagyobb helyen nem is tudják elképzelni, hogyan jöhet létre olyan családias hangulat, aminek a velejárója a közös gondolkodás és üzletek tető alá hozása”

– mondta el Mekis Dániel. A Muse coworking alapítója hozzátette, hogy az ilyen extrák miatt, mint a könnyebb kapcsolatépítési lehetőségek és az irányított közösségi foglalkozások, fel fognak értékelődni a személyesebb irodák.

További E-gazdaság

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

huawei

Dotkom

Teljesen megújul a Huawei közösségi oldala

2021. január 25. hétfő

Dotkom

Az alaprendszerek újjászületése

2021. január 25. hétfő
eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone

Műszaki Magazin