Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lassan teljesen kiszorítja a LED a hagyományos égőket

E-gazdaság

Lassan teljesen kiszorítja a LED a hagyományos égőket

Lassan teljesen kiszorítja a LED a hagyományos égőket

Még jó, hiszen kevesebbet fogyasztanak és sokkal hosszabb élettartamot kínálnak.

Több mint 50 százalék a modern, energiatakarékos LED fényforrások forgalmi részaránya a Praktiker barkácsáruházakban. A kereslet oka a megnövekedett felújítási kedv mellett a piac – uniós szabályozások miatti – átrendeződése, valamint a fogyasztói tudatosság növekedése.

 

Az uniós szabályozások értelmében a korszerűtlen fényforrások forgalomból történő kivonása több ütemben már 2009 szeptemberétől megkezdődött, így a legtöbb hagyományos termék azóta el is tűnt az áruházak polcairól, mondta B. Molnár Erzsébet, a Praktiker kategóriamenedzsere. 2016 szeptemberétől az irányfény típusok (GU10, GU5.3, R50), 2018 szeptemberétől pedig a klasszikus típusok – körte, gyertya, kisgömb – sem hozhatóak forgalomba az EU-ban. A következő nagy változás pedig az átlátszó tűlábas halogén lámpák kivonásával várható majd 2020-tól. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a készletek kifogyásával körülbelül az áruházak polcairól egy évvel később tűnnek el ezek a cikkek.

 

“A LED alapú fényforrások fejlődése, piaci növekedése továbbra is dinamikus, forgalomban jelentősen maguk mögé szorítják a korábbi fényforrásokat.”

– ismertette B. Molnár Erzsébet.

“A termékcsoport forgalmi részaránya ma már meghaladja az 50 százalékot, míg a halogének és kompakt fénycsövek forgalma folyamatosan csökken. Utóbbi kategória teljesen visszaszorult, és bár energiatakarékosak, a hagyományos világításhoz képest sok a hátrányuk: fényfelfutási, azaz bemelegedési idejük hosszabb, színvisszaadásuk is gyengébb. A halogénizzók egyelőre a kedvező áruk miatt még tartják magukat, de majdnem olyan energiapazarlóak, mint a már betiltott hagyományos izzók. A LED-en belül egyre kedvezőbb áron jelennek meg a nagyobb fényerejű, esztétikusabb és okosabb termékek. Emiatt tolódik egyre növekvő ütemben a LED-ek, azon belül is a minőségi LED-ek felé a piac.”

A régi izzókkal ellentétben a LED már egy igen összetett műszaki cikk. Ezért óriási minőségi különbségek lehetnek egyes típusok közt. Mivel jó esetben akár egy évtizedre ruházunk be, érdemes ezeknél a termékeknél nem feltétlenül a legolcsóbbat, hanem a minőséget szem előtt tartani és a több éves garanciával rendelkező vagy ismert márkák termékeit választani.

A több száz izzót és több ezer lámpát tartalmazó termékkategória a top árucsoportok közé tartozik a Praktikernél. Az elmúlt három évben ugrásszerűen nőtt az értékesítés e kategóriákban, amely nemcsak a gazdasági fellendülésnek és a növekvő felújítási kedvnek, hanem a fényforráspiac és a lámpakínálat átrendeződésének, valamint a fogyasztók tudatosságának is köszönhető. A 2014-es forgalmi bázishoz képest idei év végére a lámpaforgalom várhatóan megduplázódik, az elmúlt évek egyenletes fejlődése után. A szakemberek a következő évekre újabb jelentős növekedést várnak e termékkörben. Ehhez a Praktiker az okosotthonok megoldásaihoz hasonló, azokba is integrálható, okoseszközökkel irányítható lámpák és fényforrások fogalmazásával járul hozzá.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés