Connect with us

Hirdetés

technokrata

A digitalizált farmok korában élünk!

E-gazdaság

A digitalizált farmok korában élünk!

A digitalizált farmok korában élünk!

Robotok és emberek harmonikus együttműködése a termőföldeken

Nem szolgál újdonsággal az iparág iránt érdeklődőknek az, hogy az automatizáció már régóta jelen van a mezőgazdaságban is. Ennek ellenére rengeteg olyan földműveléssel kapcsolatos, többnyire friss terményeket és élelmiszereket érintő tevékenység létezik, amelyek új látásmódot; megfontolt kezelést vagy emberek és állatok közvetlen közelében dolgozó, biztonságos robotokat igényelnek.

universal_robots_02

Az együttműködő robotok („kobotok”) egyre nagyobb szerepet kapnak a mezőgazdaságban: optimalizált termelést tesznek lehetővé, növelik a versenyképességet és nekik köszönhetően a felszabaduló, szakképzett munkatársak más, értékteremtő folyamatok során kamatoztathatják képességeiket. A robotok gyors megtérülési idővel rendelkeznek, így nem túlzás azt állítani, hogy a mezőgazdaság és élelmiszeripar számára a kobotok tökéletes választásnak bizonyulhatnak.

Az Universal Robots kobotjainak nagy előnye, hogy könnyedén megbirkóznak az olyan fárasztó és repetitív feladatokkal is, mint például a nehéz tárgyak emelése vagy mozgatása. Mindeközben az emberek közvetlen közelében, teljes biztonságban képesek a munkavégzésre. Azzal, hogy magukra vállalják a mezőgazdasági műveletek, főleg a betakarítás utáni feladatok elvégzését, nagy segítséget nyújtanak mind a gazdák, mind az élelmiszer-feldolgozó vállalatok számára, a termékminőség és az ügyfelek igényeinek minél teljesebb kielégítése szempontjából is.

Ezeken a területeken rendkívül fontos a megfelelő higiénia fenntartása, amelyben a kobotok segítséget nyújthatnak.  A szezonális, nagy-intenzitást igénylő munkák során az egész napi, megállás nélküli működés is nagy előnyt jelent. Az már csak hab a tortán, hogy szükség esetén a robotokat bármikor, könnyedén és új feladatokkal lehet megbízni.

 

Egy robot, amit még a tehenek is szeretnek

Az amerikai GNE Farm Equipment a Universal Robots együttműködő robotjait használja annak érdekében, hogy csökkentse a tehenek fejésével járó munkaerőköltségeket, valamint orvosolja az évtizedek óta problémát jelentő, tehénfejő-szakember hiányt is. A kobot automatizálja a munkaigényes, korábban manuálisan végzett fejés előtti és utáni tőgyfertőtlenítő folyamatot, amellyel a robotokhoz való hozzáállás egy új világát nyitja meg e területen is.

Ezekhez a feladatokhoz a hagyományos rendszerek általában egy nagyméretű robotot használnak, amely kamerával és szórófejekkel van felszerelve. Bekapcsolás után a robot egy majdnem két méter hosszú, szórófejjel ellátott csövet helyez a tehén alá, amely felviszi a fertőtlenítőszert. Ezeket a robotokat a fejőház talajához kell rögzíteni, – ami igencsak költséges -, valamint védőráccsal szükséges ellátni az alkalmazottak biztonsága érdekében. A beüzemelési időszak legalább egy hónapig befolyásolja a tejtermelés menetét, majd a robot aktiválása után még professzionális programozásra és a dolgozók egyéni kiképzésére is szükség van. Az installációs nehézségek enyhítésének érdekében lehetőség van moduláris rendszerek kialakítására is. Minden esetben értékes területet foglalnak el a robotok, ami a fejőállomások elől veszi el a helyet, ez pedig a teljesítmény csökkenéséhez vezethet. Ha  pedig a robot áramellátása akkor szakad meg, amikor a cső és a szórófej az állat alatt van, akkor a permetező megsebesítheti a tehenet és a forgó fejőállomást, valamint a robotot is károsíthatja. Ez drága javításokhoz, újraprogramozáshoz és további termeléskieséshez vezethet.

Ezzel szemben az Universal Robots robotjai egy raklapszállító segítségével egyszerűen a helyszínre szállíthatóak, ahol nem foglalnak el több helyet, mint egy munkatárs. A rendszer tartalmazza a robot számítógépét, a fertőtlenítő tartályt, a szivattyút, a szelepeket és a vezérlőket is. Mindössze 120 voltos csatlakozásra van szükség – és nem 240 vagy 480 voltosra, mint a hagyományos robotok esetében – ami azt jelenti, hogy bármilyen konnektorral gond nélkül használhatóak. Az UR robotok nem igényelnek biztonsági kerítést, hiszen a beépített biztonsági funkciók azonnal leállítják a robot működését, ha bárki belép a munkaterületére. Ugyanilyen módon, ha a robot áramellátása megszűnik, a könnyűsúlyú, rugalmas permetező kar behajlik – így nem tud ártani a tehénnek -, rugós szerkezetének köszönhetően visszatér az eredeti munkapozíciójába. Az UR robotot a kolléga könnyedén be tudja programozni egy szoftver segítségével és a robotkart a kívánt helyre állítja be.

Nincs még egy ilyen robot jelenleg a piacon, ami ennyire könnyen használható rendszert tudna biztosítani.”

– állítja a GNE Farm Equipment tulajdonosa, Gerard Niessink.

Mivel nincs szükség a működtetéséhez szakemberre, az UR robot sokkal hamarabb megtérül.

 

Önállóan, de nem magányosan

A svédországi Orkla Foods gyárában a Universal Robots egyik kollaboratív robotja egyedül végzi a munkáját: vaníliakrémes zacskókat pakol dobozokba. Emellett egy komplett rendszer része is, amelyhez egy doboz emelő-, egy doboz záró- és egy töltőgép is tartozik.

Számunkra fontos feltétel volt az, hogy a robot felügyelet vagy különösebb támogatás nélküli tökéletes munkavégzésre legyen képes. Az is befolyásoló tényezőnek számított, hogy ne kelljen biztonsági kerítést felállítani és emberek közvetlen közelében dolgozhasson a robot.

– mondja Johan Linné, a vállalat üzemvezetője.

 

Az Orkla Foods alkalmazásában álló UR10 típusú robotnak mindössze hat hónap kellett ahhoz, hogy a befektetési ára megtérüljön.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés