Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szellemplázába és egyéb elhagyatott ingatlanokba lehel életet hazánkban az M7

E-gazdaság

Szellemplázába és egyéb elhagyatott ingatlanokba lehel életet hazánkban az M7

Szellemplázába és egyéb elhagyatott ingatlanokba lehel életet hazánkban az M7

Rosszul kezelt ingatlanokra specializálódott a hétmilliárd eurós ingatlanvagyont kezelő pán-európai befektetőcsoport

Egyre több az elhagyott, használaton kívül álló ingatlan Magyarországon, azonban a rossz állapotú ingatlanok újragondolása nem csak az épület közvetlen környezetében élők, a kormányzat vagy az önkormányzat érdeke: akár még jó üzlet is kisülhet belőle. Pontosan ez történt a 25 éve épült Csillagvár bevásárlóközponttal, amely a harmadik kerület egyébként frekventált részén, a Szentendre felé vezető 11-es út mellett állva, több tulajdonos kezén megfordulva vált egyre elhanyagoltabbá, hogy végül hosszú évekre üressé váljon.

 

Most alig két év leforgása alatt azonban sikerült úgy átformálni a szellemplázát, hogy az ma már a környék központjának szerves részévé vált, és olyan hosszú távú bérlők jelentek meg benne, mint amilyen a CCC, a Fressnapf illetve a Pepco. A központ bérlőinek száma lassan emelkedni kezdett, már 180%-kal haladják meg az akvizíciókor tapasztalt szintet.

„A kereskedelmi, ipari ingatlanok akkor válnak egyre rosszabb állapotúvá, amikor nincs megfelelő irányítás, menedzsment, és itt elsősorban a szervezési, értékesítési feladatokra gondolok. Ha a tulajdonos nincsen jelen Magyarországon vagy például kényszerűségből foglalkozik ingatlanokkal, mint ahogy ezt több banknál is látni, akkor az épület könnyen elindul a lejtőn. Már több esetben is sikerült bizonyítani, hogy ez az elértéktelenedési folyamat nem csupán megállítható, de pozitív irányba fordítva a trendet kifejezetten jó üzlet is lehet a vásárlásból.”

– hangsúlyozta Magyar Balázs, az M7 Real Estate (M7) magyarországi ügyvezetője, aki szerint az ilyen típusú vagyonkezeléssel mindenki nyer: az ott lakók, és a helyi közösség életminősége javul, ha egy elhanyagolt épület helyett „élő” ingatlan van a szomszédban.

A Magyarországon két éve tevékenykedő, kifejezetten a másodlagos vagy rosszul menedzselt több-bérlős – ipari; irodai; logisztikai – ingatlanok megvásárlására specializálódott M7 eredményeit jól mutatja, hogy a törökbálinti Depó kiadottsági szintjét egyetlen év alatt 59%-ról 94%-ra tudták megemelni, az árbevétel pedig 182%-kal nőtt; a szigetszentmiklósi Delta Parkban szintén egy év leforgása alatt 66%-ról közel 100%-ra tornázták fel a bérleti kihasználtságot, miközben az árbevétel 155%-kal növekedett.  Magyar Balázs szerint a siker egyik kulcsa a helyi bérlői szokások ismerete, az állandó kapcsolat velük. Az M7 lokális, helyismerettel rendelkező menedzsmentet tart fenn a befektetéseinek helyt adó országokban, másrészt forrásai lehetővé teszik, hogy az átszervezés mellett felújításba is belefogjanak. A Csillagvár bevásárlóközpont esetében a bérlői igényeket felmérve közel félmilliárdos programba kezdtek, amely során nem csak a gépészetet, az elektromos rendszert és a burkolatokat cserélték, de újraalakították a belső tereket és funkcionálisan is átformálták az épületet. Az M7 sikereiben fontos szerepe van a rugalmasságnak és a gyors reakciónak: a befektetési csoport akár egyik napról a másikra képes dönteni egy felvásárlásáról és kifejezetten keresik a rosszul kezelt, elfeledett, vagy egyszerűen csak újragondolandó ingatlanokat, ugyanakkor a befektetési alapjaikkal hosszú távon gondolkodnak.

Az M7 2016-ban jelent meg Magyarországon, ma már mintegy 33 milliárd forint értékű portfóliójában jelenleg körülbelül 270.000 négyzetméternyi bérbeadható területet kezel. A vállalat a CEREF 1 ingatlanalapba tartozó magyar ingatlanok vagyonkezelőjeként működik, és 13 ingatlan vagyonkezelését végzi az országban, amelyekbe többek között például a paksi Atom Center bevásárlóközpont, a dunaharaszti Acélforma ipari csarnok vagy az „A” kategóriás Aerozone logisztikai központ is beletartozik.

Az M7 pán-európai befektető és vagyonkezelő a több bérlős ingatlanokra specializálódott, világszerte 13 országban közel 200 munkatárs működteti, tevékenységi területe felöleli az Egyesült Királyságot, Horvátországot, a Cseh Köztársaságot, Dániát, Finnországot, Franciaországot, Németországot, Szlovákiát, Luxemburgot, Hollandiát, Lengyelországot, Portugáliát és Magyarországot. A kizárólag a senior menedzsment tulajdonában álló, 2009-ben alapított M7 közel 1300 vagyoneszközt kezel és mintegy 10 000 000 m2 bérbeadható alapterületű ingatlannal gazdálkodik, amelyek összértéke közel 7,1 milliárd Euró.

Az M7 az általa létrehozott alapok befektetési és vagyonkezelőjeként működik, amelyekhez számos nagy, családi tulajdonú befektető iroda, jelentős vagyonú magánszemély és intézményi befektető társult. Az M7-nek számos közös vállalata van olyan ismert magántőke partnerekkel, mint a Blackstone, a H.I.G. Capital és Starwood Capital, ugyanakkor az M7 elkülönült számlavezetési megbízásokkal is rendelkezik, amelyek során harmadik fél módjára fellépő eszközkezelőként intézményi, családi vagy nagy vagyonú magánbefektetők, köztük az M & G Investments és a MIRA portfólióit működteti.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés