Connect with us

Hirdetés

technokrata

YuMi, az ABB karmester-robotja túl van az első fellépésén

Tudomány

YuMi, az ABB karmester-robotja túl van az első fellépésén

YuMi, az ABB karmester-robotja túl van az első fellépésén

Nem rossz elsőre Andrea Bocellivel és a Luccai Filharmonikusokkal együtt muzsikálni

Mint minden alkalommal az olaszországi Pisában lévő, gyönyörű, elegáns Teatro Verdiben tartott előadások előtt, a zenészek most is a Maestróra figyelve, a hangszereiket készenlétben tartva, szemüket rászegezve, összpontosítva vártak. A szólisták is készen álltak, várva a karmester mozdulatát, hogy beintse pálcájával a kezdést. Ám ez nem egy szokványos előadás és karmester volt. Ezúttal YuMi, az ABB és a világ első, igazán együttműködő, kétkarú robotja mutatkozott be, mint karmester.

yumi_a_koncerten

Az előadás kedden este zajlott le, ahol YuMi vezényelte az olasz tenor, Andrea Bocelli Verdi művekből összeállított jótékonysági előadását, amelyet az Első Nemzetközi Robotikai Fesztivál gálaestjeként tartottak. A világ minden szegletéből érkezett, több mint 800 illusztris vendég élvezte a “Reménysugár: a Stradivariustól a robotig” című programot. A vendégek között volt Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója, akinek a vezetésével fejlesztették ki YuMi-t, amikor ő irányította a Robotika üzletág felfejlesztését célzó programot.

Az egyik legszebb olasz színházi hagyományként Maestro Bocelli elénekelte Verdi Rigolettójából a “Az asszony ingatag” kezdetű híres áriát YuMi vezényletével. YuMi tovább folytatta a vezénylést, amikor Maria Luigia Borsi előadta Lauretta klasszikus szoprán áriáját Puccini “Gianni Schicchi”-jéből. Zárásként a robot vezényelt egy részletet Mascagni Parasztbecsület című operájának intermezzójából is.

Ezt követően egy 15 perces közjáték következett, amely megmutatta, hogy az emberek és a robotok közötti együttműködés tökéletesen tud működni. Maestro Bocelli nem fukarkodott az előadásról mondott dicsérettel.

“Nagyon szórakoztató volt YuMi-val, az ABB együttműködő robotjával együtt fellépni. Igazolta, hogy egy robot valóban képes vezényelni egy zenekart, bár csak nagyon tehetséges mérnökök és egy valódi maestro munkájának eredményeként. Gratulálok a csapatnak, hogy ezt a nagy kihívást ilyen sikeresen megoldották”

– mondta később.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés