Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bányamunkás botnetek sodorják szegénysorba az ember fiát

Adatvédelem

Bányamunkás botnetek sodorják szegénysorba az ember fiát

Bányamunkás botnetek sodorják szegénysorba az ember fiát

51 milliót is kereshetnek a bűnözőknek

A Kaspersky Lab Anti-Malware Research csapata két új botnetet detektált, amely olyan kártékony programmal fertőzi a számítógépeket, amely képes észrevétlenül installálni magát a gépeken azért, hogy digitális pénzt „bányásszon” a bűnözőknek. Főként legális szoftvereket használnak a blockhain alapú virtuális pénznemek létrehozásához.

bitcoin

Egy esetben a kutatók becslése alapján egy  4.000 számítógépből álló hálózat akár 7.650.000 forintot ($ 30.000) keresett egy hónap alatt, míg egy másik esetben az 5.000 gépes hálózat a kutatók szerint több mint 51 millió forintot halmozott fel a bűnözőknek ($ 200,000).

A Bitcoin és más digitális valuták esetén nemcsak vásárolni tudunk pénzt, hanem létrehozhatunk akár új pénzegységet a számítógépek számítási teljesítményét kihasználó szoftverek segítségével. Ezt a folyamatot hívjuk „bányászásnak”. Ugyanakkor a kriptovaluták létrehozásának lényeges eleme, hogy minél többet bányásztunk, annál nehezebb (több idő, több számítás, jobb gépek) lesz új „érmék” előállítása. Néhány éve még viszonylag gyakran telepítettek a bűnözők olyan szoftvereket áldozataik gépére, amelyek némán bányászták a Bitcoint. De minél több Bitcoint bányásztak, annál nehezebben lehetett újakat, ezért egy bizonyos ponton túl már szinte egyáltalán nem volt jövedelmező – mivel több beruházásra volt szükség, mint amennyit keresni lehetett.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés