Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megcsinálták: mesterséges napot hoztak létre kínai tudósok

LifeStyle

Megcsinálták: mesterséges napot hoztak létre kínai tudósok

Több kutatócsoport is próbálkozott már, de nekik sikerült a legstabilabbat megalkotni a hidrogénplazmából.

Már egy ideje próbálkoznak a tudósok a minél jobb, melegebb és stabilabb hidrogéngáz égetésével, azonban az eddigi legjobb eredményt most érte el egy kínai tudóscsoport. Az Experimental Advanced Superconducting Tokam (EAST) fejlesztés 50 millió Celsius-fokon tudta égetni a hidrogént, és az így képződött plazmafelhőt meg tudták tartani 102 másodpercig.

fusion_1

Múlt héten német tudósok kísérleteztek hasonlóval, és akkor magasabb, 80 millió fokra hevítették fel. Az a kísérlet azért sikerült kevésbé jól, mivel csak a másodperc töredékéig tudták megtartani a plazmát. A mostani kínai eredmény nagy áttörés lehet a nukleáris fúzió kutatásában, ugyanis, ha a hidrogénből sikerülne egy stabil állapotú plazmafelhőt létrehozni, az gyakorlatilag a Nap energiájával látna el minket, valamint nem keletkezne káros melléktermék.

Az eddig mért legmagasabb hőmérséklet ilyen fúzió során 2012-ben volt. Ekkor a Nagy Hadronütköztetőben 4 billió Celsius-fokra tudták hevíteni a hidrogént, de természetesen csak a pillanat tört részéig.

 

 

Forrás: Index



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés