Connect with us

Hirdetés

technokrata

A svájci frank helyzete a népszavazás, a várható ECB élénkítés és az olajár tükrében

E-gazdaság

A svájci frank helyzete a népszavazás, a várható ECB élénkítés és az olajár tükrében

Fontos kérdésekről voksoltak Svájcban, a hétvégén. A lakosság 78%-a szavazott nemmel arra a kezdeményezésre, amelynek esetleges elfogadása után a svájci jegybanknak néhány év alatt a 20%-os arányúra kellett volna emelnie az aranytartalékok nagyságát, amely adott esetben jelentősen megnehezítette volna a svájci jegybank számára, hogy az euróval szemben korábban felállított, 1,20- as árfolyam szintet fenntartsa.

A lakosság mindemellett 74%-os arányban voksolt nemmel a svájci bevándorlás esetleges korlátozására. 
A svájci jegybank így bár fellélegezhet, azonban a jegybankárok mégsem tétlenkedhetnek majd, mivel az EURCHF esetében alkalmazott, 1,20-as árfolyamküszöb továbbra is veszélybe kerülhet, amennyiben az euró tovább gyengülne a svájci frankkal szemben.

A héten az Európai Központi Bank döntéshozói felé fordulhat a befektetői figyelem, miután a valutaövezet jegybankárai az elmúlt hetekben jelezték, készek további stimulust bevetni amennyiben erre szükség van. Az euro- övezet konjunktúra kilátásai továbbra is borúsak, míg az inflációs ráta továbbra is rendkívül alacsony.

A mélyrepülő olajárak pedig akár alacsonyabb szintekre is visszaszoríthatják majd a fogyasztói árszínvonal emelkedését. Utóbbi esetben az ECB döntéshozói újabb lépésekre szánhatják el magukat. A kiterjesztett jegybanki élénkítés- és az ezt követően tovább gyengülő euró következtében az EURCHF kurzusa hamarosan ismét megközelítheti az 1,20-as szintet.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés