Connect with us

Hirdetés

technokrata

Okos iskola lehet a jövő Magyarországának titka

E-gazdaság

Okos iskola lehet a jövő Magyarországának titka

A felelés és a dolgozat élmény is lehet, nem pedig stressz, legalábbis egy innovatív iskolában, ahol a tanárok és a diákok is a legmodernebb technikai eszközöket használják a tanuláshoz. A pest megyei Galgamácsán, a Fekete István Általános Iskola hatodik és negyedik osztálya az új tanévtől minden órán tableteket használ a tanuláshoz. Az eredmény első látásra is meggyőző.

Különleges volt az idei tanévkezdés a galgamácsai Fekete István Általános Iskola hatodik osztályának. A 12 fős osztály minden tagja, és nyolc tanára kapott egy speciális Asus variálható laptop-táblagépet, amelyet ebben a tanévben minden órán használnak a tanuláshoz. A negyedik osztályosok öt táblagépet kaptak, amelyeket csoportban vagy egyénileg tudnak használni, a feladatoktól függően. A Windows 8.1 operációs rendszert használó laptopból kivehető a monitor-rész, így tabletként is használható, attól függően, milyen képességére van szükség. Az Austól és a Microsoft Magyarországtól kapott  gépeket minden reggel nyolckor, az első óra előtt osztják ki a diákoknak, és a tanítás végéig használhatják azokat minden órán. „Így tesznek a tanáraik is, a közös munka eredménye pedig az élvezetesebb tanóra és a gyorsabb tanulás” – mondja Kovács Zsolt, az iskola igazgatója.

Információgyűjtés az interneten, névjegykártya előállítása híres történelmi személyiségekről, fotódokumentáció a kísérletekről, vagy épp egy elképzelt újság előállítása az ókori görög időkből – csak néhány példa arra, mi mindenre használják a táblagépeket a tanulás során Galgamácsán, a Microsoft Innovatív Iskola program keretében. A két éve indult program célja, hogy elterjesszék a legmodernebb infokommunikációs eszközök és digitális tananyagok használatát a tanulásban.

– A magyar gazdaság versenyképessége azon múlik, mennyire versenyképes a magyar diákok tudása. A Microsoft Innovatív Iskola program segít okos iskolává válni az intézményeknek annak érdekében, hogy a fiatalok még használhatóbb tudást szerezhessenek. Így könnyebb a tanulmányaik folytatása – mondta Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási csoportvezetője.

A Microsoft Innovatív Iskola program az informatikai eszközök használata, a fizikai és virtuális tanulási környezet fejlesztése és a pedagógusok képzése terén kínál követendő példákat a részt vevő intézmények számára. A Microsoft több mint 10 éve támogatja az innovatív megoldások elterjedését az oktatásban, felkészíti a tanárokat és segíti az iskolák vezetését.

– A tanulók nagy része hátrányos helyzetű diák, akiknek csak az iskola tudja biztosítani, hogy használhassák azokat a technikai eszközöket, ami érdekli őket. Így az érdeklődésüket könnyebb fenntartani az órák során, hiszen a tableteknek és az interaktív feladatoknak köszönhetően jobban figyelnek, és így gyorsabban, hatékonyabban tanulnak – mondtaKovács Zsolt iskolaigazgató. Hozzátette: a tanárokat folyamatos képzések során készítik fel arra, mi mindenre jók az internetre kötött Windows 8.1-es eszközök, hogyan használják a digitális tananyagokat. Volt olyan kollégájuk, aki oktatás nélkül is bevetette az órán a gépeket.

A tanulók a gépek mellett saját e-mail címmel és tárhellyel is rendelkeznek az Office 365 előfizetéseknek köszönhetően. Az általuk készített kreatív tartalmi elemeket folyamatosan megosztják egymással, így is segítik a tananyag elsajátítását. A kreatív, képes tartalmat gyorsabban fogadják be a gyerekek, ám ha a felelés vagy az óra eleji számonkérés is tableten megy, akkor még az is élmény számukra, ahelyett, hogy stresszes helyzetet teremtene, ami blokkolja őket – mondják a digitális oktatási módszereket már alkalmazó pedagógusok.

– A Microsoft Magyarország örömmel osztja meg az egész világból származó tudását annak érdekében, hogy minél több magyar iskolában használják a 21. századi eszközöket és módszereket a tanulás során. Így kreatívabb pedagógusok és diákok kerülnek ki a hazai iskolákból, akik örömmel tanulnak, fejlesztik saját képességeit. A Microsoft ily módon is fektet a jövő Magyarországába – mondta Merényi Ádám.



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés