Connect with us

Hirdetés

technokrata

Speciális AI-alapú kutatás-fejlesztési projektbe kezd az OTT-ONE

ott-one

Tudomány

Speciális AI-alapú kutatás-fejlesztési projektbe kezd az OTT-ONE

Kép: Budapest Business Journal

Speciális AI-alapú kutatás-fejlesztési projektbe kezd az OTT-ONE

Egyedülálló megoldást tervez a társaság a gépi látás fejlesztésére

Közel 700 millió forint összértékű kutatás-fejlesztési projektbe kezd az OTT-ONE, amelyhez csaknem 365 millió forintról szóló támogatást nyert el a társaság a „vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” tárgyú GINOP pályázat keretében. A fejlesztési munka eredményeként az OTT-ONE egy olyan mesterséges intelligencián alapuló szoftveres megoldást, illetve irányítóközpontot hozna létre, amely lehetővé teszi a kritikus területek szenzorokkal történő folyamatos-, automatizált vizsgálatát és az azokon található idegen tárgyak azonosítását.

Hiánypótló kutatás-fejlesztési projektbe kezd az OTT-ONE Nyrt., amelyhez összesen közel 365 millió forint GINOP támogatást kap a társaság. Az összesen csaknem 700 millió forint keretösszegből megvalósuló projekt célja egy olyan komplex szoftveres és szenzorikai fejlesztés, amely lehetővé teszi védett területek, illetve olyan kritikus útvonalak, mint például egy reptéri kifutópálya, elzárt terület, határszakasz, autópálya, versenypálya, sípálya vagy futópálya szenzorokkal történő folyamatos-, automatizált vizsgálatát, azon idegen tárgyak azonosítását.

Számos olyan kritikus terület és útvonal létezik, amelyek esetében komoly kihívást jelent az olyan idegen tárgyak azonosítása, amelyek megzavarhatják, illetve veszélyeztethetik a normál működést. Ilyenek lehetnek például a reptéri kifutópályákra befutó kisállatok, az autópályákra felhordott törmelék és betondarabok, illetve a vasúti sínekre dőlt faágak, de akár a sípályák közelében kialakuló hócsuszamlások is. Az OTT-ONE által kifejleszteni kívánt megoldás ezen problémákat hivatott orvosolni, a mesterséges intelligencia eszköztárát a gépi látás tökéletesítésére használva.

A Surface Anomaly Detection (SAD) nevű kutatás-fejlesztési projekt célja, hogy egy az említett problémára komplex, megbízható és költséghatékony megoldást kínáló, mesterséges intelligenciára, különösen a gépi látásra és tanulásra támaszkodó szoftveres megoldás, illetve irányítóközpont jöjjön létre. A detektálási folyamat során a területek átvizsgálásához használt szenzorokból származó jeleket egy képfelismerő szoftver dolgozza fel, majd azonosítja az adott környezetbe nem illő tárgyakat vagy személyeket, akár valós időben is. Ezt követően értesíti a központi rendszert, amely döntési javaslatot küld a személyzetnek. A szoftver egyúttal olyan védelmi rendszerrel lesz ellátva, amely védi bármilyen külső manipulációtól a továbbított jelet, valamint a központi rendszert.

A fejleszteni kívánt megoldással kiszolgálható területek közül az egyik a repülőtér üzemeltetés területe lehet. Az idegen tárgyak detektálásának problémakörét napjainkban jellemzően manuális módszerekkel kezelik, a jelenleg elérhető automatikus megoldások pedig rendkívül magas áruk és költséges üzemeltetésük miatt nem kínálnak megfelelő, széles körben implementálható alternatívát. A piaci igény ugyanakkor egyre nyilvánvalóbb, minél előbb kell megoldást találni például a repülőgépek közlekedését veszélyeztető tényezők kiszűrésére.

„Az, hogy belevágtunk ebbe a kutatás-fejlesztési projektbe, jól példázza, hogy az OTT-ONE olyan válogatott szakembergárdával dolgozik, amely képes arra, hogy létrehozzon egy ilyen komplex és nem csak a hazai, hanem a nemzetközi piacokon is kiemelkedőnek számító megoldást. Ráadásul a támogatás révén tovább erősödhet társaságunk azon célkitűzése, miszerint a mesterséges intelligencia alapú megoldások fejlesztésével a jövőben kiemelten kíván foglalkozni. Az AI technológiák rendkívül gyorsan fejlődnek napjainkban, az ehhez hasonlóan komplex fejlesztések azonban még gyerekcipőben járnak – hiszek ugyanakkor abban, hogy a megfelelő hozzáértéssel és a kutatási területen szerzett tapasztalatok felhasználásával további komoly sikereket érhetünk el a gépi tanulás területén”

– nyilatkozta Májer Bálint, az OTT-ONE Nyrt. vezérigazgatója.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés