Connect with us

technokrata

Mindenki ezt használja: Ma 30 éves a Windows!

LifeStyle

Mindenki ezt használja: Ma 30 éves a Windows!

Bill Gates ennek köszönheti, hogy hosszú ideig ő volt a világ leggazdagabb embere.

A mai dátum egy fontos pont az asztali számítógépek történelmében, hiszen ezen a napon, pontosan harminc évvel ezelőtt, 1985. november 20-án jelent meg a Windows első verziója. Ennek a rendszernek köszönhetjük a PC-k elterjedését és vele együtt az informatikai forradalmat. Bár mára jelentősen megváltozott a rendszer külseje, néhány kisebb funkció azért megmaradt a változtatásokkal.

windows1.0

A Windows 1.0 egyik legnagyobb dobása akkor az egér használata volt. Az előd, MS-DOS-nál csak parancsokat lehetett begépelni, azonban a kiegészítő eszköz segítségével már sokkal egyszerűbben hajthattuk végre a nehezebb feladatokat. A feltelepítéséhez szükség volt két floppy diszkre és 256 kilobyte memóriára. Továbbá ha több programot egyszerre szerettél volna futtatni szükséges volt egy 512 kilobyte-os memóriára. Mára persze már jelentősen meghaladtuk ezt a szintet, a Windows 10 futtatásához például 1 GB RAM-ra és 1 GHz-es processzorra van szükség.

windows10.0

A Windows sikere azóta is töretlen, hiába kelt versenyre vele az Apple a Macintosh-al, a trónról nem sikerült letaszítani. Az első megingás az elmúlt 30 évben 2010 után következett, amikor az okostelefonok piaca berobbant. Ekkor hatalmas kihívás volt a cégnek megtartani vezető pozícióját a piacon, de mostanra kezd újra régi fényében tündökölni, köszönhetően az új igazgató, Satya Nadella színrelépésének.

Kíváncsi vagy hogyan reklámozták a Windows 1.0-át? Nézd meg az alábbi videót, amiben maga Steve Ballmer mutatja be az új funkciókat:

Forrás: The VergeSzólj hozzá!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin