Connect with us

Hirdetés

technokrata

A kutatás és a fejlesztés alapozhatja meg a kkv-k jövőjét

E-gazdaság

A kutatás és a fejlesztés alapozhatja meg a kkv-k jövőjét

A kutatás és a fejlesztés alapozhatja meg a kkv-k jövőjét

Az idő a legnagyobb versenytárs

A legtöbb kis- és középvállalkozásnak ma már innovációban és kutatás-fejlesztésben is gondolkodnia kell, ha valódi fejlődést akar elérni. Ezeket a célokat az állam is kiemelten támogatja, ráadásul a 2020-ig tartó időszakban összesen mintegy 12000 milliárdnyi forint visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás hívható le az Európai Uniótól. A kormányzat szerint a periódusban 1,8 százalékra nőhet a kutatás-fejlesztés aránya a GDP-ben. A jelenlegi pályázatokon azonban csak azok a cégek tudnak sikeresen szerepelni, amelyek legalább három évre előre tudnak tervezni.

A kutatás-fejlesztési pályázatok legnagyobb előnye, hogy jóval egyszerűbb a beszerzési eljárásuk, mint a klasszikus pályázatoknak, hiszen összegtől függetlenül nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni, ami rengeteg adminisztrációt és járulékos költséget spórol meg a pályázóknak, emellett jelentős adókedvezmények vehetők igénybe. A rendszer is aránylag rugalmas, a közreműködő szervek a megvalósulás érdekében aránylag sok változási lehetőséget biztosítanak a kereteken belül. Jelenleg leginkább azok a pályázatok számíthatnak sikerre, amelyek terméket, anyag, kézzelfogható produktumot hoznak létre és illeszkednek a kormány által prioritásként kezelt S3-hoz, azaz a Nemzeti Intelligens Szakosodási stratégiához. Kapodisztriász Balázs, a TNDR Service pályázatíró cég ügyvezetője azt vallja, nincs olyan vállalkozás, amelyikkel ne lenne érdemes leülni pályázatokról beszélni, azonban a siker a jó ötlet mellett a tudatos tervezésen múlhat.

“Az a tapasztalatom, hogy a kis- és középvállalkozások nem nagyon terveznek három évre előre, inkább csak a jelenre fókuszálnak, amihez hozzájárulhat, hogy a piac, a szabályozás és a makrogazdasági tényezők is nagyon gyakran változnak. Egy pályázatnál azonban muszáj minimum hároméves távlatokban gondolkodni, hiszen átlagosan 1 év mire eredményt hirdetnek egy pályázat kapcsán, amit az 1-2 éves megvalósítási szakasz követ. Ha elmarad a tudatos tervezés, könnyen likviditási problémák léphetnek fel.”

A kutatás-fejlesztési pályázatoknál az idő a legnagyobb versenytárs, hiszen sok projektnél   Magyarországon a 2014-2020 közötti Európai Uniós források elosztását kormányrendelet szabályozza, ami arról nyilatkozik, hogy rövid időn belül minden pályázat kapcsán eredményt hirdetnek. A gyakorlatban azonban ez az időszak fél és egy év között mozog, sőt, bizonyos konstrukció esetén ez akár sokkal hosszabb is lehet. És bár a pályázatokban kiemelik, hogy a projekteket saját felelősségre el lehet kezdeni a benyújtást követően, azonban kevés vállalkozás tudja az indulást saját erőből megfinanszírozni, és azt a kockázatot vállalni, hogy ha mégsem nyeri el a kért összeget, önerőből kifizeti a teljes projektet.  A nyílászárók fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó 23 főt foglalkoztató vállalkozás, a KAV Hungária jelenleg egy kísérleti fejlesztés megvalósításán dolgozik, amelyre 2016 februárjában nyújtottak be pályázatot, de csak 2017 decemberében született meg a döntés.

“A kutatás-fejlesztés legfontosabb eleme, hogy értékesíthető terméket állítsunk elő. Legyen az egy szoftver, vagy a mi esetünkben egy nyílászáró vagy homlokzatépítő elem. Az idő az egyik legfontosabb tényező, hiszen ha nem elsőként jelenek meg az új termékkel, akkor nem lesz akkora a versenyelőnye és hírértéke a piacon, nem tőlünk vásárolnak. Nálunk közel két év telt el a beadási határidőtől a döntésig. Ez már majdnem generációváltás egy termékkör esetében. Így teljesen újra kellett terveznünk mindent. De azt gondolom, a cégünk hosszútávú fejlődésének útja kizárólag az innováció és a kutatás-fejlesztés lehet.”

– emelte ki Lovász Károly, a cég ügyvezetője.

A kutatás-fejlesztésben gondolkodó kis- és középvállalkozásoknak legközelebb szeptemberben indul kutatás-fejlesztési pályázat. A GINOP tervezet szerint minimum 350 millió, maximum 2 milliárd forint támogatást igényelhetnek a konzorciumban induló vállalatok, nonprofit társaságok, költségvetési szervek és felsőoktatási intézmények. A pályázatban alapkutatást, alkalmazott ipari kutatást és kísérleti fejlesztést is támogatnak.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés