Connect with us

Hirdetés

technokrata

Árat emel a Telenor? Így megúszhatod!

E-gazdaság

Árat emel a Telenor? Így megúszhatod!

Árat emel a Telenor? Így megúszhatod!

Mit tegyünk, ha a szolgáltató megemeli az árakat és ez nekünk nem tetszik?

Mint azt múlt hét pénteken megírtuk, a Telenor újabb áremelést jelentett be, nem sokkal a kártyás tarifák drágulása után. Mindkét esetben július 1-jétől lépnek életbe a változások, tehát még egy hónapig láthatjuk a régi díjakat a számláinkon. Ahogy azt a szolgáltató a változásról szóló PDF-ben jelezte, kétoldalú szerződésmódosításról van szó, ellentétben a tavaly júliusi esettől, amikor egyoldalúan változtattak, amit aztán idén májusban az NMHH egy vaskos büntetéssel honorált. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a mostani értesítéstől számított 15 napon belül kell jeleznünk a kifogásunkat, különben automatikusan elfogadottnak tekinthetők a módosítások. Felmerül a kérdés, hogy mit lehet és mit nem lehet tenni?

nmhh_szekhaz

Ennek jártunk utána, miután egyszerű ügyfélként felhívtuk a telefonos ügyfélszolgálatot. Sajnos első alkalommal nem túl pozitív tapasztalatokat szereztünk, mivel a vonal túlsó végén lévő hölgy eleve tévesen tájékoztatott arról, hogy egyoldalú módosításról van szó (miközben a valóságban kétoldalú). Miután még hűségünk van a meglévő tarifánkon, így annyit közölt, hogy nem tudunk semmit tenni, ha változtatunk, akkor kiterhelik a kötbért.

telefonos_ugyfelszolgalat

Egy kevésbé tájékozott ügyfél bizony ezt (ha nem is jókedvvel, de) tudomásul is vette volna, mi viszont úgy éreztük, egy második esély jár a Telenornak is. A mai napon újra feltárcsáztuk a 1220-at és jól tettük, mert sokkal részletesebb és pontosabb információkat kaptunk, melyeket most megosztunk az olvasókkal is. Ugyebár alapvetően két kiinduló helyzet lehetséges, az egyiknél van jelenleg érvényben lévő hűségünk, a másik esetben nincs. Utóbbi jóval egyszerűbb, itt szabadon válthatunk tarifát, átválthatunk feltöltőkártyásra (figyelem, ott is emelni fognak!) vagy éppenséggel meg is szüntethetjük a számunkat. De mit tegyünk, ha hűségünk van?

telenor_uzlet

Nos, ekkor is van több választási lehetőségünk. Az első, hogy mérgelődve bár, de elfogadjuk az emelést, minden marad a helyén és majd a hűségünk lejárta után döntünk a továbbiakról. Ha viszont nem törődünk bele, akkor válthatunk. Na nem ám csak úgy össze-vissza, tehát a (most még) 8890 forintos Smarttarifa 4-ről nem léphetünk át a (most még) 2990 forintos Smarttarifa Extra 1-esbe. Itt a tarifahűség számít, azaz hogy milyen tarifakategóriára írtunk alá 2 évet. Az előbbi példánál maradva az M-es kategóriájú Smarttarifa 4-ből másik, legalább M-es csomagra, például a MyTariff M-re tudunk váltani (a MyTariff csomagoknak nem változik a díja július 1-től). Ha egy ilyen csomagváltás mellett döntünk, akkor a hűségünk nem módosul, tehát a lejárat és a vállalt kategória is megmarad.

szerzodes_alairas

Fontos tudni, hogy a klasszikus, készülékvásárlás miatt vállalt hűség (mely tarifahűséget is magában foglal) mellett a Telenornál létezik úgynevezett havidíjkedvezmény miatt hűség is. Bizonyos tarifáknál ha nem vásárolunk telefont (és utólag se szeretnénk), ám a csomagra megtartására aláírjuk a 2 évet, akkor cserébe ezen idő alatt a havidíjból kapunk egy meghatározott összegű kedvezményt. Ilyenkor is válthatunk tarifát, a tájékoztatás szerint kétféle lehetőség áll előttünk. A példa kedvéért vegyünk egy már  kivezetett tarifát, a Telenor Flow 1-et, mely havidíjkedvezményes konstrukcióban jelenleg 6490 forint havonta. Erről átválthatunk egy MyTariff M-re (azonos kategória), melyből a 7490 forintos normál díjú változatnál a még hátralévő hűségünk lejárata nem változik. Ha viszont ugyanezt a csomagot 5990 forintért szeretnénk, akkor a Flow 1 csomagunk hűsége megszűnik, a váltással egyidőben egy új, 2 éves havidíjkedvezmény miatti hűséget kell vállalnunk.

telenor_valtozas

A legrosszabb viszont az, hogy hiába kétoldalú a szerződésmódosítás, amennyiben hűségünk van (akár készülékre, akár havidíjra), akkor a felmondás vagy kártyásra átváltás nem játszik. Ugyanígy nincs lehetőségünk “nem elfogadni” az emelést, mivel a módosítás a hűségért járó kedvezményt nem érinti. A készülék árából kapott engedmény ugyebár nincs összefüggésben a havidíjjal, a még érdekesebb viszont a havidíjas kedvezmény. Például az All-In M csomagnál a 7490 forintos normál díj 500 forinttal növekszik és ugyanennyit változik az 5990 forintos kedvezményes verzió is, így a kettő közötti különbözet marad 1500 forint, tehát a kedvezmény mértéke(!) nem módosul, így erre hivatkozva nem tudunk szerződést/hűséget bontani.

mobiltelefon

Fontos, hogy a fentebb vázol tarifaváltási eseteknél nem számlázhatja ki a szolgáltató a régi csomaghoz tartozó kötbért, illetve a tarifaváltás is díjmentes. Ami még elszomorító ebben a helyzetben, hogy a Telenor jelenlegi tarifakínálata nem mindenkinél fog ésszerű alternatívát nyújtani a régi csomag helyett. Maradjunk például a Flow 1 csomagnál, ahol korlátlan hálózaton belüli és 180 perc hálózaton kívüli beszélgetést, illetve 500 MB internetet kapunk, melyhez a hűség alatt további 2 GB jár ingyen, mindez 6490 forintért (július 1-je után 7090 forint). Egy MyTariff M csomag beszélgetésben ugyanezt nyújtja, internetből 500 MB-ot ad, amihez 1 vagy 3 GB-os plusz netet tehetünk hozzá. Az elsőnél (1,5 GB net) 6990 forint, míg a második esetben (3,5 GB net) 7 990 forint lesz a teljes havidíjunk, amennyiben új, 2 éves havidíjkedvezmény miatti hűséget vállalunk.

tulfizetes

Végezetül a legfontosabb, hogy mindenképp tájékozódjunk, akár a telefonos ügyfélszolgálaton, akár személyesen az üzletekben, de akár írásban is és szánjunk időt arra, hogy átnézzük a lehetőségeket, számoljunk, kalkuláljunk, és ennek fényében hozzuk meg a döntést. Viszont annyi már biztos, hogy a Telenor ezzel az emeléssel ismét az előfizetői jelentős részét haragítja magára, ez pedig legkésőbb a hűségidők lejárta után csúnyán visszaüthet majd. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy az NMHH a tavalyi után ezt az áremelést is vizsgálni fogja, és ha nem figyeltek oda eléggé, akkor megint kinézhet egy büntetés a szolgáltatónak.



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés