Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fizikailag és lelkileg is megviselt minket a karantén

karantén

e-Egészségügy

Fizikailag és lelkileg is megviselt minket a karantén

Fizikailag és lelkileg is megviselt minket a karantén

A magyarok fele úgy érzi, mindkettőn változtatni szeretne, ebben pedig a viselhető okoseszközök is segíthetnek

A magyarok több mint fele úgy érzi, mindenképpen változtatna a pandémia és a korlátozások mentális és fizikai állapotukra gyakorolt negatív hatásain – derült ki derült ki a Huawei Technologies és az IPSOS által végzett online felmérésből.

A megkérdezettek harmada gondolja úgy, hogy jelentősen nőtt a testsúlya a karantén alatt: saját bevallásuk szerint átlagosan mintegy 7,2 kilogrammot szedtek fel. A válaszadók 48 százaléka sokkal több időt töltött a számítógép vagy a TV előtt a lezárások idején, ennek fizikai állapotuk mellett szociális kapcsolataik, hobbijaik, vagyis mentális egészségük látta kárát. 55 százalékuk szükségét érzi, hogy változtasson ezen, minden negyedik honfitársunk úgy véli, a sport és fitnesztevékenységet támogató okosórák és okoskarkötők segíthetnek az egészségük mindkét aspektusának javításában.

A Huawei Technologies és az IPSOS tíz európai országban, köztük Magyarországon végzett, reprezentatív online felmérésében* arra kereste a választ, hogy az elmúlt egy év, különösen a koronavírus-járvány és az azzal járó korlátozások milyen egészségügyi, mentális és szociális hatással volt az emberekre. Arról is kérdezték a felhasználókat, mit és hogyan terveznek tenni és változtatni fizikai és mentális egészségük javítása érdekében.

Komoly fizikai és mentális tüneteket okozott a bezártság

Nem csak fizikálisan, de mentálisan is megterhelő volt az elmúlt egy év a magyarok számára. A válaszadók szerint a járvány időszaka negatív hatással volt életük különböző aspektusaira – elsősorban a testi és lelki egészségükre. A kutatás szerint mozgáshiány és az ezzel összefüggő súlygyarapodás jelentette a legnagyobb problémát, de a szorongásos tünetek is gyakoriak. A válaszadók 44 százaléka érzi úgy, hogy sokkal kevesebb energiája van, 40 százalékuk aggódik a jövő miatt és 37 százalékuk küzd különböző alvászavarokkal.

A leggyakoribb probléma a súlygyarapodás

A lezárások és a karantén súlyos következményekkel jártak a hazai válaszadók fizikai állapotára nézve: 48 százalékuk több időt töltött a tévé előtt, mint korábban, emiatt sokan felszedtek pár kilót, egészségtelenebbül táplálkoztak és kevesebbet mozogtak. A megkérdezettek harmada válaszolta azt, hogy nőtt a testsúlya ezen időszak alatt, ők átlagosan 7,2 kilogrammot szedtek fel.

A szellemi munkát végzőket nagyobb arányban érintette a súlygyarapodás problémája, mert sokuknak le kellett mondania a nyaralásról és a fizikai aktivitásról. Ennek következtében 40 százalékuk szedett fel pár kilót. A 35 és 44 év közötti válaszadók, valamint a megkérdezett nők negyede (26%, 25%), a menedzserek közel harmada (31%) jelölte meg legfőbb hízási okként azt, hogy gyermeke online oktatás miatt otthon volt az iskolaidő alatt.

A járvány sokak társadalmi-szociális kapcsolatait is negatívan befolyásolta. A kérdőívet kitöltők 27 százaléka érzi úgy, hogy már nem olyan szoros a kapcsolata a barátaival, mint egy évvel ezelőtt, 14 százalékuk pedig a családi kapcsolatai meglazulásáról számolt be.

A magyarok fele változtatna életmódján

A válaszadók több mint fele (55%) érzi a fentiek miatt szükségét annak, hogy javítson a fizikumán, míg 50 százalék vélekedik ugyanígy a mentális egészségéről. Ennek érdekében első lépésként fogyást, sűrűbben végzett testmozgást, sportolást és átfogó orvosi vizsgálatokat terveznek.  A válaszadók szeretnének többet kimozdulni, várost nézni, kirándulni, sétálni, kisebb belföldi, vagy külföldi utazást tenni, illetve úszni. A legtöbbek szerint a barátokkal és családdal töltött idő segíthet a mentális egyensúlyuk helyreállításában. A válaszadók több mint negyede (26%) pedig úgy véli, hogy a sokféle egészségügyi, fitnesz- és sporttevékenységet támogató és mérő okosórák, vagy okoskarkötők segíthetnek nekik fizikai-mentális állapotuk javításában.

Sokan az okoseszközökben látják a megoldást

A magyarok széles körben úgy vélik, hogy az új okostelefonos alkalmazások és okoseszközök különböző körülmények között segíthetnek a jobb minőségű élet elérésében. Minden második ember (51%) szerint egy megfelelő alkalmazás segíthet csökkenteni a stressz-szintet, amivel a válaszadók 39 százaléka bevallottan küzd.

Egyre több magyar használ az okostelefonok mellett viselhető okoseszközöket – mint az okosórák, vagy az okoskarkötők – az egészségügyi funkcióik miatt. Ezek az eszközök profi fitnesz- és egészségfunkciói akár százféle edzésmódot támogatnak és a testhőmérséklet mellett a stressz-, valamint a véroxigén-szintet is mérik. A különféle lépésszámlálók, a sporthoz kapcsolódó egyéb mérőeszközök és a mérlegek mellett a vérnyomásmérők és a stressz mérésére szolgáló eszközök is egyre elterjedtebbek a felhasználók körében. Az intelligens eszközök kívánt funkciói közül a leggyakrabban a vízállóság és a hosszú akkumulátor-élettartam a legfontosabb, de számos egészségügyi funkció és a minőségi anyagok egyaránt keresettek.

„Azért készítettük ezt a felmérést, hogy képet adjunk arról, milyen komoly hatást gyakorolt életünkre a karantén és a járvány. Örömmel látjuk, hogy a korábbinál is fontosabb lett az embereknek a saját egészségük, és ebben egyre többen támaszkodnak okoseszközökre, többek között okosórákra és okoskarkötőkre.  Ebben nagy segítségükre lehet a Huawei új zászlóshajó okosóra-családja, a Watch 3, melyek profi fitnesz- és egészségfunkciói akár százféle edzésmódot támogatnak és legújabb funkcióként már a testhőmérsékletet is mérik”

– mondta Nagy Ivett, a Huawei Technologies Hungary fogyasztói üzletágának marketing igazgatója.

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés