Connect with us

technokrata

Ma 15 éves a Wikipedia

Dotkom

Ma 15 éves a Wikipedia

Ünnepeljük együtt a diákok megmentőjét!

Ha online enciklopédiáról beszélünk, ki az akinek nem a Wikipedia jutna először eszébe. A 15 éve január 15-én indult oldal mára a világ egyik leglátogatottabb site lett, és tartalmát kizárólag önkéntesek szerkesztik.

Míg indulásakor az emberek nem fűztek nagy reményeket hozzá, ma már naponta több százmillió ember olvassa és nagyjából 80 ezren szerkesztik. Fontos tudni, hogy az oldal kezdek óta

“A Wikipédia magában foglalja a különböző nyelvi változatait is, köztük a magyar Wikipédiát. Az angol változat 2015 novemberében elérte az 5 milliós szócikkszámot, ez a világ legnagyobb enciklopédikus műve. A 286 különböző nyelvű változatban összesen (az angollal együtt) több mint 30 millió szócikk olvasható és szerkeszthető, és több mint 39 millió felhasználó szerkeszti őket világszerte. Az internet tíz népszerű szolgáltatása közül az Index-olvasók a Wikipédiát 2010-ben a harmadik leginkább pótolhatatlannak választották” – írják.

Hihetetlen, hogy egy ekkora tudásbázis közösségi alapon működik, és ezt a szerkesztők meg is fogják ünnepelni, a 15. évforduló alkalmából. A hazai szerkesztők holnap tartják jubileumi wikitalálkozójukat.

Forrás: Wikipedia, HVG

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin