Connect with us

technokrata

Minden, amit a Windows 10-ről tudnod kell

Dotkom

Minden, amit a Windows 10-ről tudnod kell

A Microsoft újabb részleteket árult el a hamarosan érkező operációs rendszeréről.

A Microsoft már korábban is említette, hogy a Windows 10 januári eseménye sok újdonságot fog hozni, és ez így is lett. Számtalan újítással bővült a következő generációs operációs rendszer, így összeszedtünk minden fontos tudnivalót, hogy ne maradjatok le semmiről.

Ingyenes frissítés

A Windows 10 ingyenesen frissíthető lesz minden Windows 7, 8 illetve 8.1 felhasználónak, mind desktopon mind mobileszközön. Ez talán nem is olyan meglepő tudván, hogy az Apple is hasonlóan ajánlja fel a szoftverfrissítéseket.

A Windows 10 a számítástechnika új, korábbinál személyesebb korszakának kezdetét jelenti, ahol a technológia szinte láthatatlan, és a középpontban az ember áll. Ebben a korban már nem az eszközök, hanem az élmény mobilitása számít, ezért fontos, hogy a környezet minden eszközön ismerős és gördülékeny módon működjön. Fontos, hogy az emberek természetes módon – hangjukkal, gesztusaikkal és tekintetükkel – kezelhessék a technológiát, hasonlóan ahhoz, ahogy másokkal is érintkeznek. A magánszféra védelme sarkalatos szerepet játszik a megbízható felhasználói környezet megvalósításában, amely teljes egészében az ember ellenőrzése alatt áll.

A Microsoft szerdán a Windows 10-ben megjelenő számos új funkciót és szolgáltatást mutatott be:

A Cortana a PC-kre és a táblagépekre is megérkezik

A tavalyi évben a Windows Phone-os telefonokon debütált Cortana személyi digitális asszisztens már a Windows 10-et futtató PC-ken és táblagépeken is segíti majd a felhasználókat feladataik elvégzésében.2 A Cortana személyes segítőként megtanulja a felhasználó preferenciáit, hasznos javaslatokat tesz, biztosítja az információk gyors elérését, és emlékeztetőket jelenít meg, hogy felhívja a figyelmet a legfontosabb dolgokra. A Cortanát egyszerű és természetes módon, gépeléssel vagy hangutasításokkal vezérelhetjük, működése pedig fejlett funkciók segítségével szabályozható a nagyobb megbízhatóság és átláthatóság érdekében.

Az új „Spartan” böngészővel a web Önnek dolgozik

A Windows 10-ben jelenik meg a Microsoft „Project Spartan” kódnéven készülő új böngészője, melynek fejlesztésekor az átjárhatóság volt az egyik legfontosabb szempont. Számos fontos funkció közvetlenül a böngészőbe van beépítve, ami nagyobb megbízhatóságot eredményez, és elősegíti a web könnyebb felfedezését. A böngésző legmodernebb funkciói révén billentyűzet vagy toll segítségével közvetlenül jegyzetelhetünk a weboldalakra, és egyszerűen megoszthatjuk a jegyzeteket barátainkkal; az új olvasási nézetben zavaró elemek nélkül, letisztult elrendezésben jeleníthetjük meg a cikkeket, és kényelmesen, online vagy offline módban is olvashatjuk a webes tartalmakat; az integrált Cortana asszisztenssel pedig gyorsabban kereshetünk és intézhetjük ügyeinket a weben. Mindezt új köntösben, kimondottan a Windows 10-re készült formában élvezhetjük.

Az Xbox Live és az új Xbox alkalmazás a Windows 10-re is elhozza a játékok élményét

A Windows 10-en futó Xbox alkalmazással a játékosok és a fejlesztők az egyre növekvő Xbox Live játékhálózat legjavát már a Windows 10-es PC-ken és Xbox One-on is elérhetik. A játékosok a játékvideó-rögzítő funkcióval megörökíthetik, szerkeszthetik és másokkal is megoszthatják a legnagyszerűbb pillanatokat, és több eszközön játszhatnak új játékokat barátaikkal és világszerte több millió játékossal együtt. A Windows 10-ben található új DirectX 12 alkalmazásprogramozási felületre készült játékok sebességében, teljesítményében és grafikai képességeiben is jelentős javulás lesz látható. A felhasználók számítógépükön is játszhatnak a játékokkal, amelyeket Xbox One konzoljuk közvetlenül, folyamatos átvitellel továbbíthat az otthonukban lévő Windows 10-es táblagépekre és PC-kre.3

Office for Windows 10

A Windows 10-en futó univerzális Office-alkalmazások érintésre optimalizált környezetet nyújtanak valamennyi eszközön. A Word, az Excel, a PowerPoint, a OneNote és az Outlook az alapoktól újratervezett verziói érintéssel is könnyen kezelhetők a Windowson, miközben továbbra is a már jól ismert és kedvelt, egyedülálló Office-élményt biztosítják. A felhasználók az Office ismerős funkcióival könnyedén készíthetik el és szerkeszthetik a Word-dokumentumokat. A PowerPoint új szabadkézi funkcióival közvetlenül a diákra is jegyzetelhetünk, az Excel új, érintésre optimalizált vezérlői pedig megkönnyítik a táblázatok létrehozását és frissítését egér és billentyűzet használata nélkül. Az asztali Office csomag következő verziójának fejlesztése szintén folyamatban van, erről a Microsoft az elkövetkező hónapok során oszt meg részleteket a közönséggel.

A Windows 10 ma bejelentett további funkciói és újdonságai a következők:

Continuum üzemmód

A 2 az 1-ben típusú hibrid eszközökön a Windows 10 egyszerűen képes átváltani az egérrel és billentyűzettel, illetve az érintéssel és tollal történő vezérlés között. A rendszer figyeli a változásokat, és azonnal az új üzemmódra vált a nagyobb kényelem érdekében.

Új univerzális alkalmazások

A Windows 10 új alkalmazásai – Fényképek, Videók, Zene, Térképek, Kapcsolatok és üzenetek, Posta és naptár – egységes és integrált felhasználói élményt nyújtanak a különböző eszközön. A beépített alkalmazások megújult köntösben használhatók, megjelenésük és kezelésük pedig alkalmazásról alkalmazásra, eszközről eszközre megegyezik. A tartalom tárolása és szinkronizálása a OneDrive-on keresztül történik, így az egyik eszközön megkezdett munka másik eszközön is kényelmesen folytatható.

„A Windows 10-tel kapcsolatban minden – az újdonságok, a szolgáltatásként való elérhetőség és az ingyenes verziófrissítés is – arra utal, hogy a Windows 10 nem csupán egy újabb termék, hanem olyan állandó kapcsolat, amely folyamatosan értéket teremt minden ügyfelünk számára – mondta el Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerekért felelős részlegének ügyvezető alelnöke. – A Windows új generációja nem más, mint elkötelezettség az iránt, hogy megszabadítsuk az embereket a bonyolult technológiáktól, és nagyszerű dolgokra tegyük képessé őket.”

Windows 10: az innováció hajtómotorja, új számítástechnikai platformok ihletője

A Windows 10 egységes, ismerős és széles körben kompatibilis működési környezetével alkalmazkodik a felhasználók által használt eszközökhöz – legyen szó Xboxról, PC-ről, telefonokról, táblagépekről vagy egyéb készülékekről – és ahhoz, amilyen tevékenységet éppen végeznek rajtuk. A Windows 10 hihetetlenül sokféle eszközön képes futni, a dolgok internetjéhez („Internet of Things”) kapcsolódó legkisebb érzékelőktől kezdve egészen a vállalati adatközpontokban megtalálható kiszolgálókig. Az eszközök között lehetnek 4 vagy akár 80 hüvelykes képernyővel rendelkező, sőt, kijelző nélküli típusok is. A Microsoft szerdán két új eszközt is bemutatott, amelyekkel a felhasználók korábban nem látott módon tapasztalhatják meg a Windows élményét.

A Windows 10 és a Microsoft HoloLens holografikus jövőt vetít elénk

A Microsoft forradalmian új példáját mutatta be annak, hogy a Windows 10 miként teszi lehetővé az áttérést a számítástechnika hagyományos, gépközpontú modelljéről a jóval személyesebb, emberi interakciókra. A Windows 10 a világ első holografikus számítástechnikai platformjaként olyan alkalmazásprogramozási felületeket tartalmaz, amelyekkel a fejlesztők hologramszerű élményt teremthetnek a valós világban. A Windows 10-ben a hologramok univerzális Windows-alkalmazások, és az összes univerzális Windows-alkalmazás hologramként is működhet, lehetővé téve ezzel háromdimenziós hologramok megjelenítését a fizikai valóságban, amelyek segítségével a kommunikáció, az alkotás és a felfedezés is új, a korábbinál személyesebb és emberibb módokon történhet.

A Windows 10-es hologramok lehetőségeinek demonstrálása érdekében a Microsoft leleplezte a világ legfejlettebb holografikus számítógépét is. A Microsoft HoloLens az első viselhető holografikus számítógép: működéséhez nincs szükség sem vezetékekre, sem telefonra vagy PC-kapcsolatra. A Microsoft HoloLens az átlátszó, nagy felbontású holografikus lencsék mellett térhangzást is nyújt, így viselője nem csak láthatja, hanem hallhatja is a környező térben lévő hologramokat. A fejlett érzékelőkkel, egy egyetlen lapkára ültetett következő generációs rendszerrel és a vadonatúj, az ember cselekvését és a környező világot értelmező holografikus feldolgozóegységgel (HPU) ellátott Microsoft HoloLens képes arra, hogy bármilyen csatlakozóvezeték nélkül működjön, miközben az érzékelőktől származó több terabájtnyi adatot dolgoz fel valós időben.

A Microsoft HoloLens azáltal, hogy háromdimenziós hologramokat jelenít meg az embert körülvevő világban, új „ablakot” nyit saját valóságunkra, és képes megmondani, hogy mire tekintünk éppen, valamint megérteni az általunk hanggal vagy akár a kezünkkel elmondottakat. A Microsoft HoloLens az embert helyezi a számítástechnikai élmény középpontjába, így újszerű és izgalmas lehetőségeket nyújt az alkotásra, az információelérésre, szórakozásra és kommunikációra.

Új Microsoft Surface Hub: ideális Windows 10-élmény a csoportmunkához

A Windows 10-re épül egy új, nagyképernyős eszköz is, amely elősegíti a munkacsoportokban a megosztást, a közös alkotást és az új ötletek megszületését. A többérintéses kijelzők és a digitális rajzolás terén elért fejlesztések, valamint a beépített kamerák, érzékelők és mikrofonok révén a Surface Hub a Windows 10, a Skype for Business és az Office 365 funkcióit kihasználva olyan új élményt teremt, amelyben a csapat minden tagja – akár a helyszínen, akár a távolból – úgy érezheti, hogy másokkal közös együttműködési térben dolgozhat. A Surface Hub a legmodernebb digitális rajztábla-technológiát tartalmazza, és azonnali távkonferenciák megtartását is lehetővé teszi. A képernyőn egyszerre többen is megoszthatnak és szerkeszthetnek tartalmakat laptopról, táblagépről vagy telefonról, a nagyképernyős alkalmazások pedig megbízható platformon futtathatók. A kétféle méretben, 55 vagy 84 hüvelykes képernyővel elérhető Surface Hub megszünteti a hagyományos konferenciatermek jelentette akadályokat, és a legmagasabb szintre emeli a közös alkotómunkát a csapatokban.

A Windows 10 rendszer PC-n futó következő technikai előzetese a jövő héttől ingyenesen lesz elérhető a Windows Insider Program résztvevői számára, telefonokra pedig februárban jelenik meg elsőként. A Windows Insider Programról és a technikai előzetes kiadásokról további információ a http://preview.windows.com címen található.

Az 1975-ben alapított Microsoft (Nasdaq: „MSFT”) olyan szoftverek, szolgáltatások, eszközök és megoldások világszinten vezető gyártója és szolgáltatója, amelyek segítségével az emberek és a vállalatok kibontakoztathatják a bennük rejlő lehetőségeket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

TAG Heuer Monaco

SmartWatch

Új Monaco karórákat mutat be a Tag Heuer

2020. december 1. kedd
Casio G-Shock Dragon Ball Z karóra

SmartWatch

Különleges karácsonyi nyereményjátékot indított a Casio

2020. november 29. vasárnap
XPLORA okosóra

SmartWatch

Mindig karnyújtásnyira, mindig biztonságban:

2020. november 26. csütörtök
Huawei Mate 40 Pro
samsung frame tv

Smart-TV

Virtuális utazás a The Frame TV képernyőjén

2020. november 24. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin