Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Philips Picopix 3410 mini projektor – Minden menedzser álma

egyéb kütyük

Teszt: Philips Picopix 3410 mini projektor – Minden menedzser álma

Unod már, hogy minden tárgyalásra cipelned kell a notebookot? Eleged van a külső helyszíneken a különböző projektorokkal való bénázásból? Akkor a Philips Picopix 3410-es mini projektorát neked találták ki!

Mi az? Bruttó 90 ezer forintba kerül, elfér a zsebedben, és 30 embernek tudsz vele prezizni? Ez a Philips Picopix 3410-es mini projektor, mely alapjaiban megváltoztatja a prezentációs kultúránkat.

Zsebprojektor

Volt már alkalmam tesztelni mini projektorokat, a Picopix 2480-as és 3610-es modellek is már anno igen pozitív benyomással volt rám, de most tesztre kapott 3410-es minden eddigi élményt felülmúlt. Nemcsak azért, mert a gyártó az előző két modell fekete színét sokkal barátságosabb, fehér és arany-színben pompázó külsőre cserélte, sokkal inkább a teljesítmény miatt. A 3410-es ugyanis hálózati táplálásról 100 lumenes fényerővel tudja vetíteni a falat, akkumulátorról pedig 70-nel úgy, hogy két órán át is képes működni konnektor nélkül. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Kevesen, vagy sokan, de tudják, hogy sokadik állásban – amolyan hobbiként és mentálhigiéniai programként – tanárként is működöm a hétköznapokban, mely szerep és hivatás keretében egy budapesti gimnáziumban van szerencsém oktatni több osztályt is. Fiatal tanárként fontosnak tartom, hogy a diákok figyelmét a digitális impulzusok túlterhelő világához alkalmazkodva kössük le, ezért általában használok projektort az órákon. Beszélgethetünk ugyanis a tőzsdéről, bankokról, hitel ajánlatokról szóban, de sokkal inkább kézzelfogható és érthető valamennyi téma akkor, ha ezeket valamilyen formában megmutatjuk, akár egy realtime értéktőzsdei kereskedés, vagy banki reklámok formájában.

Nos, a magyar oktatás olyan kicsit, mint a magyar egészségügy: ahogyan a betegek sok helyen a villanykörtét, úgy én, mint óraadó tanár, minden héten viszem magammal a laptopomat, a mobilinternetet, és sokszor kellett már a saját céges projektor is, lévén kevés teremben van technika, és sokszor az internet is akadozik. Na, ebben málhás szamár helyzetben csillant fel a szemem, amikor hívtak a miniprojektor.hu-tól, hogy lenne itt némi kipróbálnivaló.

Ezmiez?

El is hoztam a 3410-est, melyet beraktam az autóm csomagtartójába, és őszintén megmondom, benne is felejtettem. Eltelt hát a hétvége és kedden, amikor bementem az órámra, szembesültem az egyre gyakoribb ténnyel: a terem – ahol az órám lesz – felújítás alatt van, így projektor nyema. Ekkor jutott eszembe a csomagtartóban felejtett mini projektor, melyért gyorsan ki is ugrottam: dobjuk a mélyvízbe a 3410-est, nézzük, hogyan teljesít egy 30 fős osztályteremben.

A csomagot kibontva, egy asztalból és a ráhelyezett székből projektor állványt készítve két perc alatt beüzemeltem a készüléket: még szerencse, hogy a csomagban volt miniHDMI-HDMI kábel, ezzel gyakorlatilag másodpercek alatt csatlakoztattam a kütyüt a notebookomhoz és nyitottam meg a prezi.com-on lévő prezentációmat a diákoknak. Már ekkor, a szünetben, több diák odajött hozzám, hogy megkérdezze, hogy ez mi is igazából, megmutattam nekik a technikát, egytől egyig tetszett mindenkinek. A gyári csomagolást együtt bontottuk ki, benne a használati utasításon, a töltőn és a kábelen kívül amúgy egy microUSB kábelt, egy távirányítót és egy ízléses kis tokot is találtunk, mely pakkal a gyártó teljesen kimeríti a szem-száj ingereket.

Látjátok-e a hátsó sorban?

Harminc fő azért nem kevés, a MacGyveres projektorállványt hátrább húzva megpróbáltuk elérni a 120 collos maximumot, mely egyébként éppen elégnek bizonyult ahhoz, hogy a látványos preziken elhelyezett, viszonylag nagy szöveges tartalmak a hátsó sorból is láthatók legyenek. Mivel a gyártó által garantált 100 lumenes fényerőt csak hálózatról tudja a gép – akkuról csak 70-et – így egy hosszabbító is kellett a teljes boldoguláshoz, melyet beszerezve a becsöngetést követően máris a mélyvízben találta magát a 3410-es.

A tanórákon a hátsó sorban ülők nehezebben ugyan, de látták a projektorra kirakott információkat, az utolsó előtti sorból konkrétan jegyzetelték is a felrakott infókat, ezáltal az elmondható, hogy az ötsoros osztálytermet – függöny nélkül, nappali fényben – éppen ki tudta szolgálni a kütyü, melynek nagyon örültem. Na persze arra nem bátorkodtam, hogy a részvények kereskedése kapcsán a budapesti értéktőzsde oldalán elkezdjük böngészni a viszonylag kisebb karakterekből álló adatokat, de a prezentáció le tudott menni és a kütyü – velem együtt – fenn tudta tartani a figyelmet a teljes órán.

Tárgyaláskor

Sikerrel nyugtázva a napot másnap egy budapesti központú céghez voltam hivatalos, ahol egy sotware-as-a-service szolgáltatásunkat kellett demózni, úgyhogy úgy döntöttem, hogy round 2: megizzasztom a készüléket másodszorra is.

Nem tudom leírni a tekintetet, ami a projektor bekapcsolása után fogadott: már kedden a suliban lévő it-sok is teljesen elkészültek a projektor kézbe vételekor, de a cégnél egyszerűen lehidaltak a kütyütől: kérdezgették, hogy hol és mennyiért lehet kapni, mert ez nekik kell és most. Mindenki meglepődött, amikor bruttó 90ezer Ft-os árat meghallották, sokkal többre számítottak. A rutinosak persze a – hány órát megy a „lámpa” – kérdéssel próbálták kideríteni, hogy hol itt az „átverés”, de amikor meghallották a gyártó által garantált 30.000 óra élettartamot, akkor beismerték: ennél nincs és nem is kell jobb. Egy érvük maradt mindössze a szkeptikusoknak, mely valahogyan így hangzott: – Na jó, de ez annyira kicsi, hogy „a kollégáknál maradhat”.

A prezentáció ezúttal akkumulátorról ment, és habár kisebb fényerővel, de a rendelkezésre álló 70 lumennel a sötétebb szoba miatt kiválóan működött a bemutató: az öt emberrel, aki ott volt, minden funkciót olyan funkciót kipróbáltunk, amit monitor előtt egy kicsit zsúfoltan tudtam volna csak bemutatni. Az akkumulátor az 1 és háromnegyed órás bemutatót igen jól bírta, egyedül talán a viszonylag kicsi, 854 x 480-as natív felbontás volt az, ami miatt kompromisszumként kicsinyíteni kellett a böngészőben a teljes élményhez.

Összegezve tehát

Mindent összevéve a 3410-es projektor remekül illeszkedik a menedzser, vagy akár tanári táska tartalmához. A laptop, mobil és powerbank mellé a miniprojektor csak olyannyira must have, mint a pénztárca, lakáskulcs mellé a sluszkulcs, mindenki fontolja meg a karácsonyi wishlist-ben a feltüntetését!



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés