Connect with us

technokrata

Teszt: Samsung ST30 – Szerelem, csalódás

Fotó-videó

Teszt: Samsung ST30 – Szerelem, csalódás

Az optikai zoom-os készülék kisebb egy bankkártyánál.

Amikor a Samsung piacra dobta az ST30-as gépét, állította, hogy ez a legkisebb optikai zoomos digitális fényképezőgép a világon, és valóban, kisebb, mint egy bankkártya. Ez elsőre kicsit ijesztő is volt…

Sokszor adódik a helyzet, hogy jó minőségű képet kellene készíteni váratlan helyzetekben, de erre sokszor egy mobiltelefon túl kevés, egy „normális” fényképezőgépet pedig nem hurcibál az ember magával állandóan, hiszen az azért, akárhogy is nézzük, plusz terhet jelent. Az ilyen problémák kiküszöbölésére dobta piacra a Samsung kis fényképezőjét, amelynek nettó súlya87 gramm, ami akksival körülbelül 100 grammra növekedik, konkrét méretei pedig a következők: 82,0×51,9×16,9 mm. Első látásra jogosan fogalmazódik meg a kérdés: Nem túl pici ez? Biztosan kézre esik? Használata kényelmes? A válasz pedig az, hogy aprócska mérete ellenére remekül használható.

A gyártó új masinájával első sorban talán a bulifotókat készítő fiatalabb generációt célozta, akiknek a képeken túl még az is fontos, hogy azok egy csinos darabbal készüljenek, de kifejezetten hasznos lehet azok számára, akiknek olyan hobbija vagy munkája van, ahol jó, ha mindig kéznél van egy gép, ami kicsi is, és valóban jól is néz ki.

Design
A Samsung kisgépe öt féle színben kapható, így választhatunk a lime, a pink, a lila, az ezüst, valamint a fekete borítás között. Még az utóbbi esetében is helye lehet egy jó buliban annak ellenére, hogy nem a legélénkebb színről beszélünk, hiszen az anyaga alapból csillogást kölcsönöz neki.

Az előlap végig szálhúzott fémborítást kapott, ami egyből a jó minőségre enged asszociálni. A hátsó része matt fekete, oldalán pedig ezüst díszcsík fut körbe. Az összképre nem lehet panasz. Méretéből fakadóan a hátulján elhelyezett gombok (menü, mód, ok, vaku, önkioldó, makró, stb.) igen aprócskák, illetve a kijelzője is igazodik a milliméterekhez, mindössze 2,4 colos. A gép baloldala üres, tetején található a be/ki kapcsoló, az exponáló gomb és a hangszóró. Jobboldalára rögzíthetjük a hordozó szíjat, illetve ide rejtették el egy kisajtó mögé a nem szabványos USB/AV rendszercsatlakozót. Aljában, szintén egy kisajtó mögé helyzeték el az akkumulátort, ami mellé tehető a memória kártya. Nem meglepő, hogy a kis méretek miatt microSD, vagy microSDHC kell a fényképezőgépbe.

Funkciók
A fényképezőgép szolgáltatásait, funkcióit, beállításait hosszasan lehetne sorolni. Ezek között számos olyannal találkozhatunk, amelyeket a teljesen amatőr fotósok nem ismernek, illetve soha nem is alkalmaznak. De gép használatához nem kell nagy fotómágusnak lenni, hiszen az alap, mindenkit érintő dolgokat szinte azonnal, vagy csak rövid keresgélés után meg lehet találni.

A teljesen amatőrök számára létezik az „intelligens automata” mód, amit beállítva a fotósnak szinte csak két dolgot kell megoldani: a képminőség beállítását, ami 1 megapixeltől 10 megapixelig állítható, és az exponálást. Ebben a módban 15 féle téma közül manuálisan is választhatunk (portré, éjszakai, szöveg, tájkép, közeli, alkony, hajnal…).

Ilyen képeket készít (7megapixellel)

Vaku nélkül, nem vaksötétben, de sötétben pedig ilyen képet képes készíteni:

Az említett témák közül a szöveget kiválasztva tökéletesen olvasható felvételt készít, még úgy is, ha az alábbi képen láthatónál hosszabb szövegrészt kívánunk rögzíteni.

Haladók számára a programautomatika beállítása javasolt, hiszen ebben a módban számos funkció közül választhatnak. Bár teljes szabadkezet ekkor sem kapunk, de magunknak beállítható többek között például: a fényérzékenység, kontraszt, élesség, és az AF. Az elkészült fotókat ezután még a fényképezőgépen átméretezhetjük, elforgathatjuk, szerkeszthetjük. Utólag még a képstíluson is változtathatunk, ha azt a készítés előtt nem állítottuk be.

A fekete leves
Tagadhatatlanul bele lehet szeretni ebbe a kis fényképezőgépbe. Nem első látásra, de első érintésre mindenképpen. Tényleg kicsi, könnyű, mégis kézre esik, könnyen használható, jó képeket készít, egyszerűen kezelhető, és gyors. A gép nagyon hamar, 2-3 másodperc alatt kapcsol be, és ugyanennyi idő alatt szedi össze magát két kép készítése között. Mondhattuk volna, hogy tökéletes. Legalább is ezt gondoltuk egy darabig. Aztán szembesültünk a hibával. Minden jó ellenére egy idő után már tapasztaltuk a kellemetlenségeket. A képek visszanézésénél gyakran előfordult, a „hibás fájl” szöveg megjelenése. Több próbálkozás után sem készült el egy bizonyos fénykép. Emellett nagyjából 5 perc alatt, 4-5 alkalommal sötétült el a kép, nem reagált semmire a masina. Lefagyott. Bónuszban ezt egyszer úgy is eljátszotta ebben a bizonyos 5 percben, hogy a kijelzőn láttunk minden, viszont a gombokat hiába nyomkodtuk. Ez finoman fogalmazva összetörte a korábban kialakított képet, hiszen egy ilyen hiba miatt, elúszhat egy, akár megismételhetetlen pillanat.


Összegzés
Bízva abban, hogy az említett hiba csak a nálunk lévő készülék sajátossága, akár el is tekinthetnénk tőle, hiszen ezen kívül csakis pozitívumokat lehet említeni. Természetesen nem komolyabb fotósoknak ajánljuk a gépet, de mindenki másnak igen, hiszen kis méretéből fakadóan bárhova kényelmesen magunkkal vihetjük, a szimpla hétköznapokon is, mivel akár zsebre is vághatjuk. Kis mérete ellenére pedig a kategóriájának megfelelő minőségű képeket készíthetünk vele. Emellett ár-érték arányát tekintve is megállja a helyét, hiszen 18-20 ezer forint között bárhol megvásárolható.Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Samsung ST30

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  -
 
  Kontra:  
  -
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin