Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mire jó az Apple Pay?

Kütyük

Mire jó az Apple Pay?

Vizsgáljuk meg mit is tud az Apple új szolgáltatása, és vajon elterjed-e majd Európában!

Az Apple Pay bejelentésekor Tim Cook olyan felszabadultan nevetett, úgy örült, hogy muszáj volt mosolyogni rajta. Kétszer is megmutatta a videót, amin egy Apple Pay fizetés volt látható. A hölgy rátette az ujját az iPhone-ja ujjlenyomat-olvasójára, hozzáért a POS terminálhoz, és kész.

Valami olyan, amivel már évek óta ismerkedünk. Az elavult, a szenzitív információinkat bárki számára láthatóvá tévő bankkártya helyettesítésére alkalmas módszerrel, ami a leváltásra sajnos nem érett még meg. A telefon egy Secure Element nevű helyen, a többi alkalmazástól és külső támadóktól távol, biztonságban tárolja a készülékhez rendelt egyedi account numbert, előállít egy dinamikus biztonsági kódot, amiket a fizetésnél előránt, NFC chippel lekommunikál, és különféle biztonsági algoritmusokkal megspékelve használ. Ami újdonság volt benne, az nagyjából az ujjlenyomat-olvasó.

A témával kapcsolatban az Appleblog beszélgetett Kiss Sándor “Alex”-szel, a mobilfizetés szakértőjével, a Barion vezetőjével és résztulajdonosával, aki kiokosított a témában rendesen.

Beszélt például a Google Walletről, ami szintén a Visával és a Mastercarddal együttműködve végezte majdnem ugyanezt. Nagyobb értékű vásárlásoknál azonban ott mindig PIN kód kellett, a csipogtatással egy időben történő, egyszerű fizetés nem mindig működött. Az Apple valószínűleg létrehozott egy speciális tranzakciót, ahol a fizető fél ujjlenyomata elegendő információ az azonosításra, így ha az iPhone a fizetést jóváhagyja, azt a POS terminálnak is el kell fogadnia.

Vagyis: speciális tranzakcióról van szó, amit komolyan támogatni kell az infrastruktúrában. Értsd: attól, hogy van egy Mastercard Paypass leolvasó a boltban, nem megyünk semmire. Egyelőre.

Egy bankkártyás fizetésnél ugyanis több szereplő is van: a POS terminál kihelyezője, üzemeltetője, a tranzakció elszámolását végző szervezet, a kártya kibocsátója (legtöbbször egy bank), illetve valamelyik kártyatársaság. A POS terminál tulajdonosa a kereskedőnek számít fel leggyakrabban vásárlásonkénti díjat (1-2%-ot), amiből az előbbi szereplők különböző mértékben részesülnek. Például a kártya kibocsátója debit kártyák esetén Magyarországon 0,2 százalékos, úgynevezett interchange díjat kap.

Na, és ez az a díj, ami az Egyesült Államokban sokkal magasabb. Az Apple-nek itt lehetett volna mozgástere, ha szeretett volna részesedést kapni az iPhone-okon történt fizetések után.

Persze az Apple nem ebben jó, és ez a keynote-on is elhangzott. Nem akar részesedést ezért a munkájáért, nem akar egy jól működő business modellt kialakítani, rátelepedve a szektorra. Ő valószínűleg bevállalja az egyeztetést, a szerződéskötést és minden egyebet azért, hogy az iPhone és az Apple Watch újabb funkcióval gazdagodjon: lehessen fizetni vele. Hogy lenyomják a Google Walletet. Csak így a kérdés az marad még mindig, hogy hol?

Az USA-ban az Apple 220 ezer POS terminálnál vezette be indulásra az Apple Payt. Ez soknak tűnik, de nem mindent elsöprő: néhány milliónyi elfogadóhelyről beszélünk az országban, ami szóba jöhetne. Magyarországon 100 ezer körüli a POS terminálok száma, csak összehasonlításképp. A Goolge Wallet 300.000 terminálon működik az USA-ban.

Ha revolúciós szempontok szerint vizsgáljuk az Apple Pay-t, akkor meg is bukott, meg nem is. Megbukott, mert kizárólag NFC-vel, az iBeacon technológia mellőzésével készített elő egy sima bankkártya-helyettesítő módszert. Újító, mert az ujjlenyomat-olvasóját használja a fizetésjóváhagyásához és a PIN kód kivédéséhez. Viszont a következő egy-két év az egyesült államokbeli piac meghódításáról szól majd valószínűleg, és lehet, hogy az európai piac meglovagolására esélyük sincs. Az eltérő díjak és az elaprózott szolgáltatók tömegei miatt.

Viszont a nyomulásnak járulékos eredményi is vannak. A VISA ugyanis pont az Apple keynote után jelentette be a Visa Token Service nevű szolgáltatását, ami több ponton is hasonlóságot mutat az Apple Pay-jel. Véletlenszerű kártyainformáció-generálás, biztonságos fizetés, satöbbi. Az Apple elsőbbséget kapott, nem kizárólagosságot, tehát a fizetési piac ebben a medencében is tele van már most halakkal.

Forrás: Appleblog



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés