Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ASUS Transfomer Pad (TF103) – Az átváltozóművész

Kütyük

Teszt: ASUS Transfomer Pad (TF103) – Az átváltozóművész

A netbookok kihalását számos tényező mellett az olyan hibrid eszközök okozták, mint az ASUS billentyűzettel kombinált táblagépe.

Mai tesztünk alanya egy olyan eszköz, mely gyakorlatilag a netbookok kihalását okozta, ráadásul ilyen konfigurációban jobb is azoknál. Lássuk hát, hogy egy ilyen középkategóriás kütyü miként tud egyszerre tablet és laptop is lenni.

Csomagolás

A nagy csomagban magát a táblagépet, annak dokkolóját és egy microUSB csatlakozós töltőkábelt és töltőfejet találunk. Töltést csak a tablet vesz fel, a dokkoló részben nincs külön akkumulátor, ezzel egyrészt alacsonyabban tudták tartani az árát, no és a súlya is kevesebb.

Külső

Maga a tablet szokványos, mondhatni tipikusan ASUS-os kinézettel bír. Az előlap teljesen sík, alul csak pindurka nyíl mutatja, hogy ott van a dokkoló csatlakozója, felül pedig a gyártó feliratozása és az előlapi kamera látható. Képernyő gyanánt egy 10,1 hüvelykes, IPS panelt kapunk, melynek 1280 x 800 pixeles felbontása van. Ez ma már nem valami sok, ám a megjelenített színek szépek, élénkek és a betekintési szög is hatalmas, ez jól jöhet például filmnézés esetén.

A jobb oldalon a 3,5 mm-es jack és a sztereó hangszórópáros egyik fele néz ránk. Alul a már említett dokkolócsatlakozót és az azt közrefogó két reteszelőt találjuk. Baloldalon a microUSB csatlakozó, hangerőszabályzó gombpáros és a microSD nyílása sorakozik. Persze itt van a másik hangszóró, ezt sem hagyhatjuk ki a sorból. Felülre csak a bekapcsoló gomb és egy mikrofon jutott.

Hátul egy Intel inside felirat jelzi, mi működteti a masinát. Feljebb egy ezüstös ASUS logó, és egy hátoldali kamera kerül a szemünk elé. A hátlap matt, a fehér szín miatt sajnos gyűjti a koszt, de jobb mint egy lakkozott felület. Megbontani nem lehet, de az biztos, hogy alatta egy 19 Wh-s teljesítményű telepet helyeztek el. Üzemidőt tekintve kevés használattal 2-3 napot is kihúzhatunk egy töltéssel.

A dokkolóról röviden annyit mondanék, hogy fémből készült, a gombsor QWERTY elrendezésű, a felső sorban pedig különböző gyorsgombok találhatók, mint például Vissza, touchpad letiltás, beállítások, stb. A touchpad mérete még a használható kategóriába esik, de a gépelés kényelmes, főleg a sok érintőkijelző után. Kinézetre ha a két elemet összeillesztjük, ebben a színben még egy kicsit az Apple MacBook-ra is hasonlíthatna, persze nagyobb méretben.

Hardver/ Sebesség

A gép lelke egy 64 bites Intel Atom Z3745 chip, mely négy darab, egyenként 1,86 GHz-es processzor pörög. Nem igazán meglepetés, hogy a GPU is az Inteltől származik. Memóriát tekintve kapott 1 GB RAM-ot, valamint 16 GB tárhelyet, amiből egy kicsivel több mint 10 GB-ot használhatunk, de bővíthetjük microSD kártya segítségével.

A gépen az Android 4.4.2-es rendszer teljesít szolgálatot, tehát a frissesség rendben van. Szerencsére sebességre is kifogástalan, az új Atom processzorok jelentősen fejlődtek az elődökhöz képest. Extra programokból nincs nagy felhozatal itt már kicsit megcsappantak, de azért sikerült néhány plusz alkalmazást feltelepíteni a gyártónak, melyek közül az egyik leghasznosabb a teljes értékű Office Suite 7.

Funkcionalitását tekintve szinte egy teljesértékű laptopot kapunk, igaz csak egy darab teljes méretű USB port van a dokkoló oldalában, valamint még számos olyan program van, mely nem érhető el az Android rendszer alatt, de még így is remek alternatíva lehet ez a hibrid.

Multimédia

Egy netbookon ugyebár csak egy kamera van, ami felénk néz használat közben, itt viszont hátul is van egy 2 megapixeles, autófókuszos fényképező, LED vaku nélkül. A képek minősége eléggé hanyagolható, talán mondhatnám művészinek is, annyira mosott és életlen, akár egy olajfestmény. Vegyük úgy, hogy a kamera inkább jelzésértékű, de fényképezésre nem sűrűn fogja használni senki.

Videózás terén sem számíthatunk jobb produkcióra, FM-rádió ahogy a tabletek nagy részében, úgy itt sincs. Multimédiás képességekben inkább a zene irányában próbálkozzunk, a lejátszás jó minőségű, de halkabb a megszokott sztereó hangszórókhoz képest. A Google programjában találunk természetesen hangszínszabályzót és különböző ismétlőmódokat.

Adatkommunikációs téren rendelkezésre áll a WiFi a/b/g/n szabvánnyal, Bluetooth 4.0, illetve GPS. Beépített SIM kártyahely hiányában mobilinternetre nincs lehetőségünk. A WiFi elég stabilan tartja a jelet és kellően érzékeny is, ahol egy telefon már nem látja a jelet, ott ez még működik.

Összegzés

A készüléket elsősorban azoknak ajánlanám, akik egy kis laptop/netbook és egy tablet között próbálnának választani. Munkára is megfelelő lehet, persze körültekintően meg kell nézni, milyen programok érhetőek el rá, amire nekünk szükségünk lehet. Számomra leginkább a kamera volt elszomorító, de ezen kívül rosszat nem lehet mondhatni az ASUS üdvöskéjére, még ha a kijelző felbontása ma már elég soványka. Jelen állapot szerint 99 ezer forintot kérnek el egy ilyen gépért, ami nem sok érte, ha tudását és funkcionalitását nézzük. Akik jó minőségű tablet-laptop hibridre vágyik 100 ezer forint körüli árért, azoknak a TF103 jó választás lehet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

ASUS Transformer Pad (TF103C)

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Dokkoló
  - Üzemidő
  - Hardver
 
  Kontra:  
  - Kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 10"
  • kijelző felbontása: 1280 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 257.46 x 178.4 x 9.9 mm
  • tömeg: 550 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel® Atom™ Z3745
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack, dokkoló
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 19 Wh
  • tapasztalat: 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés