Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tippek az otthoni energiatakarékossághoz

Tippek otthoni energiatakarékossághoz - Hörmann Homee

LifeStyle

Tippek az otthoni energiatakarékossághoz

Tippek az otthoni energiatakarékossághoz

Főzés, fűtés, elektronikus eszközök használata, vagy a közlekedés… Ezekhez a mindennapi dolgokhoz energiára van szükségünk. A környezet védelme és a takarékosság érdekében azonban ajánlott az erőforrások tudatos felhasználása. Hétköznapjainkban már a legapróbb intézkedések is segítenek csökkenteni háztartásunk energiafogyasztását, ez pedig hozzájárul környezetvédelmi céljainkhoz is.

Energiahatékony építés

A nagyobb energiahatékonyság és az erőforrás-takarékosság megalapozása már a házépítés során megtörténik. Németországban törvény írja elő az energiahatékony építést, ezért az új lakóépületek tervezésekor és kivitelezésekor bizonyos hatékonysági szabványoknak meg kell felelni. Az épületenergetikai törvényben (GEG) meghatározott előírások a fűtési és légkondicionálási technológiára, valamint az épületek hőszigetelési szabványára vonatkoznak. A cél az, hogy a fűtéshez és a melegvíz-előállításhoz szükséges elsődleges energiaszükségletet a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk, ezáltal hosszú távon csökkentve a fűtési költségeket.

Az energiatakarékos építkezésnek többféle módja van. Az épületrészek, például az ablakok, ajtók és garázskapuk jó minőségű szigetelése elsősorban azért fontos, hogy az értékes fűtési energiát a házban tartsa. A megújuló energiaforrások felhasználása napelemes rendszerek, biomassza vagy hőszivattyúk segítségével szintén az energiahatékonyság növeléséhez járulhatunk hozzá. Az építtetők és felújítók számára kifejezetten érdekesek lehetnek az energiatakarékos építést vagy felújítást támogató finanszírozási lehetőségek és hitelek.

Használja optimálisan a fűtést és figyeljen a szigetelésre!

Az őszi és téli fűtési energia optimális használata és az energiaköltségek csökkentése érdekében, a fűtési rendszereket rendszeresen szellőztetni kell. Így a rendszerből eltávolítják a levegőt, és újra optimálisan eloszlik a fűtővíz. Azok a fűtőtestek, amelyek nem mindenhol kapnak egyenletes hőellátást, végül több energiát fogyasztanak a megfelelő hőmérséklet eléréséhez. Annak érdekében, hogy a szigetelés hiánya miatt ne vesszen el értékes fűtési energia, új termékek vásárlásakor célszerű különösen jól szigetelt termékeket keresni. Különösen az ajtóknál és ablakoknál, de a garázskapuknál is könnyebben távozhat az energia a szabadba, ha azok elavultak vagy rosszul szigeteltek. Mivel a fűtött lakóteret házbejárati ajtók, lakásbejárati ajtók, pinceajtók és garázsajtók vagy a hűvös garázs választja el a hideg külső területtől, nagy jelentőséget kell tulajdonítania az alacsony hőátbocsátási tényezővel (UD-érték) rendelkező jó szigetelésnek ezen épületrészek esetében.

Minél alacsonyabb ez az érték, annál kevesebb energia vész el. Az épületenergetikai törvény előírja, hogy a házbejárati ajtó felújításakor nem szabad túllépni az 1,8 W (m²·K) UD-értéket. A Hörmann házbejárati ajtók  alapesetben ezen érték alatt vannak. A házbejárati ajtók mellett érdemes a hőszigetelt garázskapukkal is energiát és pénzt megtakarítani. A jó garázskapu szigetelés különösen fontos, ha a garázs közvetlenül kapcsolódik a házhoz, vagy ha a garázst műhelyként vagy hobbi helyiségként szeretné használni.

Smart Home: Energiatakarékosság elektromos készülékek segítségével

Az elektromos készülékekkel is sok energiát és pénzt lehet megtakarítani. Új hűtőszekrények, mosógépek és hasonlók vásárlásakor, célszerű az A+ ill. A+++ közötti osztályú termékeket használni. Ezek lényegesen kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a G-A osztályú készülékek.

Tippek otthoni energiatakarékossághoz – Hörmann Homee

A konnektorban felejtett töltőkábelek és a mindennap készenléti üzemmódban lévő készülékek akkor is fogyasztanak áramot, amikor nem használjuk őket. Annak érdekében, hogy egyszerűbbé tegye az energiatakarékosságot, különösen praktikusak az olyan Smart Home megoldások, mint a Hörmann homee, a Hörmann Smart Home központja. A Hörmann homee Brain Cube készülékkel egyszerűen és kényelmesen, alkalmazással vagy hangvezérléssel működtetheti kapuit, ajtóit vagy akár a BiSecur rádióvevővel a rendszerhez csatlakoztatott elektromos eszközeit, és lekérdezheti azok aktuális állapotát. Így bármikor és bárhol gyorsan megállapíthatja, hogy például a nappaliban lévő lámpa valóban le van-e kapcsolva, vagy a garázskapu biztonságosan és energiatakarékosan zárva van-e. Annak érdekében, hogy az egész otthona energiabarát és okos legyen, a Hörmann homee kompatibilis más intelligens otthoni rendszerekkel, mint például a Homematic rendszerrel. Így a legkülönfélébb eszközök, például kapuk és ajtók, világítás vagy akár a különböző gyártók fűtési rendszerei és Smart Home rendszerek hálózatba kapcsolhatók, és így kialakíthatja saját személyes energiagazdálkodását. A Hörmann homee Smart Home központ segítségével egyszerűen lekérdezheti és vezérelheti kapuit, ajtóit és egyéb eszközeit az alkalmazáson keresztül. A Hörmann homee kompatibilis más intelligens otthoni rendszerekkel, így otthona különösen kényelmes, biztonságos és fenntartható lesz.

Csökkentse a költségeket és növelje ingatlanja értékét!

Az otthoni energiatakarékosság számos előnnyel jár. Nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem rendszerint csökkenő áram- és fűtési költségekre is számíthat. Különösen a régebbi épületek esetében a felújítás során értéknövekedést tapasztalhat, ami azt jelenti, hogy egy esetleges eladás esetén magasabb árat érhet el.

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés