Connect with us

technokrata

Freespire – ingyen Linspire mindenkinek

Laptop

Freespire – ingyen Linspire mindenkinek

A régebben Lindows márkanév alatt futó linux disztribúció sokáig csak és kizárólag fizetős formában volt elérhető, ám nemrég bejelentették az ingyenes kiadást.

Kevin Carmony, a Linspire vezérigazgatója a múlt héten közölte a nyilvánossággal, hogy a Linspire egy ingyenes verzióját tervezik kiadni, Freespire név alatt. Két változatban lesz majd elérhető: egy teljesen nyíltforrású és egy jogvédett elemeket (audio- és videokodekek) is magába foglaló operációs rendszer között választhatnak az érdeklődők. Ezzel párhuzamosan egy új fórumot is nyitottak a Linspire közösség számára, ahol a projekttel kapcsolatos észrevételeiknek „adhatnak hangot”.

A megjelenésre azonban augusztusig szinte biztosan nem kerül sor. Carmony szerint a késlekedésnek az az oka, hogy szeretnék a potenciális felhasználókat belevonni az operációs rendszerről zajló párbeszédbe. Ettől remélik az olyan bővítések megjelenését is, mint például a Gnome grafikus kezelőfelület, amely a Linspire-nek jelenleg nem része. Ezenfelül a Freespire jobban hasonlítani fog egy hagyományos linuxhoz; az operációs rendszert használók például gyakran azt vetették a fizetős változat „szemére”, hogy az alapértelmezettként root jogosultságot biztosít a felhasználónak. Ez az ingyenes kiadásban nem így lesz, az sokkal inkább fog hasonlítani egy Ubuntu konfigurációhoz.

Számos olyan funkciót közvetlenebbül lehet majd elérni a Freespire-ban, melyek ugyan a Linspire-ben is megvoltak, csak a túlzott komplexitás elkerülése végett azokat elrejtették a felhasználók elől. Carmony elsősorban a többszörös munkaterületre gondolt; illetve arra, hogy az operációs rendszer installálásakor fejlesztőeszközök telepítésére is sor kerülhet majd. Alapértelmezettként nem fog DVD-lejátszót sem tartalmazni a Freespire, a felhasználók azt például a CNR (Click and Run) szolgáltatáson keresztül szerezhetik majd be. A szolgáltatás használata egyébként nem feltétlenül jelent majd fizetést, mivel a cég egy nyíltforrású CNR létrehozását is tervezi.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

motoros

Smart home

Érkezik a leggyorsabb videócsengő

2022. június 28. kedd
klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu