Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az EU XML-alapú nyílt dokumentumformátumot javasol a tagországok kormányai közötti adatcseréhez

Laptop

Az EU XML-alapú nyílt dokumentumformátumot javasol a tagországok kormányai közötti adatcseréhez

Az Európai Unió IDA (Interchange of Data between Administrations) Bizottsága olyan, nyílt dokumentumformátumot javasol a tagországok kormányai közötti adatcseréhez, mint például a Microsoft Office Rendszer, XML-re alapuló WordML dokumentumformátuma.

Jean Paoli, a World Wide Web Consortium (W3C) XML 1.0 dokumentumformátumának egyik megalkotója nyílt levélben hívta fel a figyelmet az Európai Unió IDA (Interchange of Data between Administrations) Bizottságának a nyílt dokumentumformátumokat összehasonlító értékelésére.

Az értékelés több nyílt, az XML-en alapuló dokumentumformátumot nevezett meg mint elsődlegesen alkalmazandó szabványt. Ugyanakkor az irat megjegyzi, hogy egyik dokumentumformátum sem tekinthető abszolút értelemben vett győztesnek, hanem várhatóan több szabvány fog egymás mellett élni a gyakorlatban.

A Microsoft dokumentumformátuma a legesélyesebb

Az EU IDA Bizottság értékelése a piacon jelenleg elérhető nyílt dokumentumformátumok közül a Microsoft Office Word 2003 által használt, XML-re alapuló WordProcessingML (WordML) dokumentumformátumot tartja a legalkalmasabbnak, tekintve, hogy a WordML teljes mértékben nyílt szabványokat és szabadon módosítható sémákat tartalmaz.

Jean Paoli szerint az EU ajánlása teljes mértékben igazolja az XML kifejlesztésébe befektetett időt, energiát és pénzt, illetve a széles körű, nyílt alkalmazását lehetővé tévő jogdíj-mentességre irányuló törekvést. Emlékezetes, hogy a Microsoft röviddel az Office Rendszer tavaly novemberi kiadását követően bejelentette az XML-re alapuló WordML formátum ugyancsak jogdíj-mentes elérhetőségét is. Paoli kiemelte, hogy a bejelentés óta eltelt időben a Microsofthoz rengeteg visszajelzés érkezett az alkalmazó felhasználóktól, akik végül is az Office 2003 verziói által nyújtott XML-alapú megoldásokat választották.

Az XML szövegszerkesztési felhasználási lehetőségén kívül, a Microsoft elképzeléseit kiterjeszti más produktivitási területekre is. Így a Word 2003 által alkalmazott WordProcessingML mellett léteznek az Excel 2003 által alkalmazott SpreadSheetML, a Visio 2003 által alkalmazott DataDiagramingML, valamint az InfoPath 2003 által alkalmazott FormTemplate sémák is.

Az XML és más alkalmazások

A Microsoft és az W3C biztosak abban, hogy az XML-alapú technológiák új – jól és hatékonyan használható – elektronikus kormányzási lehetőségeket nyitnak meg, és magas szintű szolgáltatások elérését teszik lehetővé.

Az EU IDA Bizottság támogatja, hogy más, nem Microsoft alkalmazások is képesek legyenek megjeleníteni és szerkeszteni a WordML-specifikációjú dokumentumokat anélkül, hogy ez tartalmi vagy strukturális változást jelentene a dokumentum megjelenésében vagy szerkezetében. A Microsoft ezzel teljes mértékben egyetért, ezért tette elérhetővé ingyenes licencprogram keretében az Office 2003 XML referenciasémáit, és az ahhoz tartozó dokumentációt, melyek segítségével a felhasználók alkalmazástól függetlenül hasznosítani tudják a szabványos XML technológiát a táblázatos, a szöveges és az űrlapot tartalmazó dokumentumok kezelésére.

Jean Paoli ugyanakkor rámutatott az EU megjegyzésére a Microsoft mindenre kiterjedő terméktámogatását illetően, amely a szoftvergyártó stratégiájának egyik központi eleme. Paoli elmondta, hogy a Microsoft az Office sok éve tartó, folyamatos fejlesztésével mind több file-formátum támogatását integrálták az irodai szoftverrendszerbe. A szabadon módosítható sémák támogatásának integrációja az Office 2003 Professional változatokba, ezt az elképzelést új szintre emeli, minthogy a Microsoft első alkalommal képes integrált támogatást nyújtani a felhasználók saját sémái számára, így kombinálva az Office hatékonyságát az XML, mint nyílt dokumentumformátum minden eddiginél széleskörűbb támogatottságával.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés