Connect with us

Hirdetés

technokrata

Te készülsz már a nyugdíjra?

Dotkom

Te készülsz már a nyugdíjra?

Ha igen, akkor része vagy azon keveseknek, akik már most foglalkoznak a jövőjükkel!

A negyvenes korosztály – és a náluk idősebbek – már átélték két hullámban, milyen az, amikor a nyugdíjra félretett pénzüket „beolvasztja az állam a nagy közösbe”. A felmérések szerint egyre kevesebben hiszik azt, hogy állami nyugdíjból élhetnek időskorukban.

A napokban az Aegon és a Privátbankár tett közzé egy kutatást, amely szerint Magyarország 15 országból a 13. helyen áll a „nyugdíjfelkészültségi index” (ARRI) rangsorában. A maximális tízből öt pontot ért el a személyes felelősségre, a tudatosságra, a nyugdíjtervezésre és pénzügyi ismeretekre vonatkozó kérdések kapcsán. A magyarok 53%-a nem érzi magát felelősnek a nyugdíjaskori jövedelme megteremtéséért. Pálmai Viktor független pénzügyi tanácsadó, az EliteFinance munkatársa elmondta, hogy szerencsére ügyfelei között egyre gyakoribb az ellenpélda. „Lehet, hogy a vizsgált országok között mi vagyunk a legkevésbé felelősen gondolkodók, és még mindig azt hisszük, hogy az államnak kell oroszlánrészt vállalnia az idősek ellátásában, én szerencsére azt látom, hogy a fiatalok egy része nagyon is foglalkozik a jövőjével, a nyugdíjával. Igaz, mi elsősorban tanácsot adunk a különböző nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban. Lehet, hogy nálunk már azok jelentkeznek, akik amúgy is érdeklődnek a nyugdíjbiztosítások iránt.”

nyugdijmoneypenz

A magyarok a kutatás alapján azt várják, hogy nyugdíjuk 55%-át finanszírozza az állam, befektetésekből és megtakarításokból csupán 29% erejéig egészítenék ki azt. Ez nehezen kivitelezhető, ha belegondolunk, hogy mostani életszínvonalunk fenntartásához jelenlegi jövedelmünk mintegy 40%-át kellene eltennünk nyugdíjas 10-20 évünkre. „A kutatásban azt olvastam, hogy a magyarok szerint a jövedelmük 16%-át kell félretenni ahhoz, hogy kényelmesen éljenek nyugdíjas korukban” – kommentálja a vizsgálatot Pálmai Viktor. „Mivel a magyar munkavállalók kétharmada azt állítja magáról, hogy nem ismeri a pénzügyi termékeket, ez a pénzügyi ismeretekbeli hiányosság is okozhatja azt, hogy nem teszünk félre (eleget) a nyugdíjunkra. De az EliteFinance pont azt vállalta fel, hogy edukálja az embereket. A tanácsadásaink díjtalanok, nem kell utána járniuk az embereknek, olvasgatni az interneten – ami sokszor megbízhatatlan forrás – és az apró betűs részek bogarászásától is megkímélünk mindenkit. Fontosnak tartjuk, hogy az emberek átlássák a lehetőségeiket. Nemrégiben készítettük el Nyugdíjprogram kalkulátorunkat, mely Látogatóink számára elérhető a http://elitefinance.hu/elite_calculator/calculator oldalon. A kalkulátor a Látogató által megadott paraméterek alapján egy átlagos nyugdíjbiztosítás esetében ad tájékoztat arról, hogy az öngondoskodásunk eredményeként rendszeres félretett összegek alapján mekkora megtakarításra, és ez által mekkora várható járadékra számíthat nyugdíjas évei alatt.” – összegezte Pálmai Viktor.

Leginkább a nők és a fiatalok azok, akik nem rendelkeznek nyugdíjstratégiával. Anyagilag pedig a részmunkaidősök, a rosszabb jövedelműek, az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők vannak legkevésbé felkészülve – pedig számukra is létezik megoldás.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés