Connect with us

Hirdetés

technokrata

Te odafigyelsz arra, milyen alkalmazások vannak a mobilodon?

Dotkom

Te odafigyelsz arra, milyen alkalmazások vannak a mobilodon?

A legtöbben ugyanis nem megfelelően telepítik ezeket, ami komoly problémákat okozhat.

A Kaspersky Lab “Ön kiber-szakértő?” kérdőívében a vállalat 18507 fogyasztót kérdezett meg az online szokásaikról, mely szerint a felhasználók riasztó számban teszik ki telefonon tárolt adataikat kiberfenyegetésnek azáltal, hogy nem biztonságosan telepítik az alkalmazásokat.

Ha nem olvassuk át a licencszerződéseket vagy üzeneteket mobilos appok telepítésekor, nem vagyunk tisztában azzal, mit is fogadunk el. Egyes alkalmazások hozzáférhetnek adatainkhoz, más alkalmazások telepítéséhez, de akár meg is változtathatják az eszköz operációs rendszerének beállításait teljesen legálisan, mert engedélyt adtunk nekik.

smartphone

A kérdőív arra is rámutatott, hogy a felhasználók majdnem fele (43%) lehet veszélyben alkalmazásaik miatt, mert letöltéskor nem korlátozzák az applikációk engedélyeit. A válaszadók 15%-a nem szab határt az appok hozzáférésének, 17% ad engedélyt az alkalmazásnak, ha az kéri, ám azután megfeledkezik róla, míg 11% úgy gondolja, nem tudja megváltoztatni ezeket a jogosultságokat. Ha az alkalmazásengedélyeket nem ellenőrizzük és elfogadjuk őket, teljesen legálisan hozzáférhetnek a mobiltelefonon tárolt személyes és privát adatokhoz, kezdve a névjegyekkel, fényképekkel a helymeghatározó adatokig.

“Az internet-felhasználók érzékeny adatokat bíznak eszközeikre akár magukról, vagy másokról (például névjegyek, privát üzenetek formájában stb.), de nem gondoskodnak arról, hogy ezek az információk biztonságban legyenek. Ezzel pedig azt kockáztatják, hogy eszközeik digitális ellenségeikké válnak. Mivel nem tesznek kellő óvintézkedéseket az alkalmazások telepítésekor, a felhasználók már a telepítés pillanatában hozzáférést biztosítanak magánéletükhöz, eszközeik tartalmához és hollétéhez, nem beszélve további nemkívánt alkalmazások telepítéséről  és eszközeik módosításáról. A Kaspersky Lab célja, hogy segítsen a felhasználóknak kiber-szakértővé válni, és megvédje őket és adataikat a veszélyektől. – mondta David Emm, a Kaspersky Lab  vezető biztonsági kutatója.

how-smartphone-save-working-weekends

Érdemes a következő tanácsokat megfogadni saját biztonságunk érdekében:

  • Csak megbízható forrásból származó alkalmazásokat töltsünk le
  • Gondoljuk át, milyen appokat akarunk a készülékünkre telepíteni
  • Letöltés előtt olvassuk át figyelmesen a licencszerződést
  • Alaposan olvassuk át az alkalmazásengedélyek listáját. Ne telepítsünk semmit anélkül, hogy leellenőriznénk, mit fogadunk el
  • Használjunk biztonsági megoldást, amely megvéd a kiberfenyegetésektől



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés