Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így takarékoskodhatunk a nyomtatópapírral

Dotkom

Így takarékoskodhatunk a nyomtatópapírral

Az OKI „Tudta-e?” sorozatában olyan funkciókat mutatunk be, amelyek megkönnyítik az irodai munkavégzést, azonban a felhasználók kevéssé ismerik, vagy nem általánosan elterjedt a használatuk.

Egy átlagos irodai dolgozó évente közel 10.000 oldalt nyomtat ki. Ha összeadjuk valamennyi munkatárs papírfogyasztását, egy közepes vagy nagyobb vállalatnál már szabad szemmel jól látható tételt jelent a könyvelésben a papír beszerzésének költsége.

A papírgyártás jelentős terhet ró a környezetre is – nem csak a kivágott fák miatt, hanem mert a harmadik helyen szerepel a legtöbb energiát igénylő gyártási tevékenységek között, az üvegházhatású gázok kibocsátása terén pedig a negyedik helyen áll a feldolgozóiparban.1 Éppen ezért az OKI nem csupán költséghatékonysági, de környezetvédelmi szempontból is szorgalmazza a hatékonyabb papírfelhasználást.

A leggyakrabban használt költségcsökkentési megoldás a kétoldalas nyomtatás, amit az OKI multifunkciós készülékein a Duplex nyomtatás menüpont alatt találunk. A legokosabb megoldás, ha eleve ezt adjuk meg alapértelmezett beállításként, és csak akkor váltunk egyoldalas nyomtatásra, ha kifejezetten arra van szükség.

Azzal is csökkenthetjük a papírigényt, ha kisebb méretben nyomtatunk vagy fénymásolunk, hiszen sok esetben csökkentett méret mellett is megfelelően látható a tartalom. Ha egy többoldalas dokumentumot szeretnénk takarékosan kinyomtatni, egy oldalra tömörítve mondjuk egy prezentáció diáit vagy egy konferencia programját, akkor az N-Up funkciót használva 2, 4 vagy akár 8 oldalt is rányomtathatunk egy oldalra. Ez a funkció ugyanakkor arra is alkalmas, hogy egy dokumentum egymással megegyező tartalmú oldalait kisebb méretben sokszorosítsa, így például egy menükártyát egy oldalra helyezve több példányban nyomtat ki, a nyomatot pedig kiosztás előtt már csak darabokra kell vágni.

Úgy is módosíthatjuk a nyomtatandó vagy másolandó dokumentum méretét, ha a Reduce/Enlarge funkció segítségével lekicsinyítjük/ felnagyítjuk azt. Amennyiben például nincs szükségünk egy teljes A3-as oldal másolására, akkor a Zoom funkció segítségével rá is közelíthetünk (1%-os léptékekkel) a számunkra szükséges részre és rámásolhatjuk egy A4-es papírra.

Ha minél alaposabban megismerjük multifunkciós készülékünk funkcióit, akkor ezek a változtatások mindössze néhány gombnyomásba kerülnek. Lehet, hogy ezekkel a módszerekkel mindössze napi néhány lapot takarítunk meg, de ismerjük a mondást: sok kicsi sokra megy.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés