Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyorsítani kell az online pénztárgépek bekötését

Dotkom

Gyorsítani kell az online pénztárgépek bekötését

Felkavarta az állóvizet a pénztárgépes piacon a nemzetgazdasági minisztérium rendelete, amely szerint augusztus 31. után már csak online pénztárgép működhet. A szakma becslése szerint még mintegy 35 ezer kasszát kell bekötni, ebből 25 ezer a kiskassza. Mivel az utóbbi hónapokban átlagban 20 ezer kassza bekötésére állt rá a szakma, az új, augusztus 31-i határidő teljesítéséhez duplájára kell növelni a bekötési sebességet. Ugyanakkor az onlinekassza.hu által megkérdezett szakértők szerint lehetséges a határidő betartása. A korábbi tapasztalatok alapján azonban érdemes alaposan megfontolni, kivel szerződnek a megrendelők. A tét nagy, ugyanis a büntetés egymillió forint, vagy üzletbezárás lehet szeptembertől.

Felkavarta az állóvizet a pénztárgépes piacon a nemzetgazdasági minisztérium rendelete, amely szerint augusztus 31. után már csak online pénztárgép működhet. A végső határidőt azért tűzték ki, mert megítélésük szerint többen trükköztek, nem vették át a megrendelt gépet, vagy másik forgalmazót kerestek.

A piacot felélénkítette a bejelentés, és kisebb pánikot okozott – nyilatkozta az onlinekassza.hu-nak a Laurel ügyvezetője. Szabó Ervin szerint azonban a forgalmazók már felkészültek arra, hogy bekössék a pénztárgépeket, ugyanakkor az elmúlt mintegy másfél év tapasztalatai azt mutatják, kizárólag megbízható, évek óta a piacon lévő, és megfelelő szervizháttérrel rendelkező céggel érdemes szerződést kötni. A jelenlegi helyzetben nincs további lehetőség kivárásra, ezért senkinek sem javasolja, hogy akár csak napokkal halogassa a döntést – húzta alá a vezető.

Az ígérgetés ideje lejárt, ha valakit mostanáig hitegetett a forgalmazója és sorozatosan csúszott a határidőkkel, akkor érdemes meggondolni, bízzon-e benne a továbbiakban, vagy válasszon olyat, aki valóban tud teljesíteni. Fontos információt ad a kasszaengedélyek listája, amelyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet megtekinteni. Jellemző, hogy az a forgalmazó, amely éppen csak megszerezte az engedélyt, még jó ideig teszteli a kasszát, és csak később jelentkeznek az esetleges hibák. Olyat érdemes választani, amely már hosszú ideje rendelkezik érvényes kasszával, szerencsés, ha nem csak egyetlen típusengedéllyel.

Az ügyvezető elmondta, nem a kiskasszák cseréje lesz a legnagyobb probléma, a PC-s kasszák bekötése sokkal időigényesebb és bonyolultabb feladat. Szabó Ervin szerint a teljes állományban – ideértve a PC-s pénztárgépeket és a kiskasszákat is – mintegy 35 ezer olyan megrendelés lehet érvényben, amely még nem teljesült.

A kiskasszák valóban a polcokon állnak a forgalmazóknál – erősítette meg a szakmai hírportálnak az LA Pénztárgép Kft. ügyvezetője. Várkonyi Gábor szerint megalapozottan hozták meg a minisztériumi döntést a határidőről, cégüknél is több ezer pénztárgépet tudnak azonnal kiszolgálni. A szerződéskötést, a kasszák értékesítését és a bekötéseket is tudják vállalni határidőre. Az ügyvezető szerint az összes hazai forgalmazónál a hónap végéig 25 ezer is lehet a szabadon vásárolható pénztárgépek száma, tehát a kiskasszás kereskedők igényeit ki tudják elégíteni.

Az átállást elmulasztó cégeket egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtja a NAV, és az üzlethelyiségeket is bezárhatja 12 nyitvatartási napra – közölte a nemzetgazdasági tárca.

Az onlinekassza.hu 2014 márciusa óta hétről hétre adatokat kért a NAV-tól a kasszacsere aktuális állásáról. A számok alapján készült grafikonon jól látható, hogy az utóbbi hónapokban átlagban 20 ezres havi darabszámra állt be a bekötések száma. Míg áprilisban 26 411 kasszát helyeztek üzembe, várható lett volna, hogy a gyártás előrehaladásával, az üzembe helyezési tapasztalatok növekedésével a folyamat felgyorsul, ezzel szemben visszaesett és lassan kúszva felfelé, július hónapban 22 701 pénztárgépet kötöttek be a NAV-hoz. A nemzetgazdasági tárca abban bízik, hogy a határidő serkenti a folyamatot. Ez így történt akkor is, amikor április 30-án lejárt az állami támogatás határideje. A piaci becslések szerint a mintegy 35 ezer kassza bekötése a jelenlegi ütem tartása mellett nagyjából két hónapot venne igénybe. Egyértelmű tehát, hogy fel kell gyorsítani a folyamatot.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés