Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szenzáció: Gömbpanorámás videóval villog a Pepsi

Dotkom

Szenzáció: Gömbpanorámás videóval villog a Pepsi

Hetek óta zajlik a Pepsi nyári FUNBALL kampánya, amelynek egyik újdonsága a FUNBALL Aréna nevű játék, mely frissítő újdonság a futball szerelmeseinek. Nem várt azonban sokat a hazai üdítőmárka az újabb nagy dobással sem: elsők között készített teljes gömbpanoráma videót egy GoPro „kamera-együttes” segítségével, amelyet még külföldön is csak a legelhivatottabb trendkövetők használnak. A különleges felvétel készítésének Dukai Regina és Istenes Bence is részesei voltak.

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy ha létezik a panorámafotó fogalma és ma már bárki reprodukálhat ilyet egy okostelefon segítségével, akkor az is egyértelmű, hogy panoráma videót is olyan egyszerű előállítani, ez pedig valójában koránt sincs így, sőt, az első erre alkalmas készülék nemrég jelent meg. Most azonban végre Magyarországon is széles körben megismerhetjük ezt a világújdonságot a Pepsinek köszönhetően, hiszen az üdítőmárka teljes gömbpanoráma videókkal dokumentálja a nyár mozzanatait FUNBALL kampánya keretében. A világújdonságból természetesen a nyári kampány arcai, Dukai Regina és Istenes Bence sem maradhattak ki – a Pepsi első ilyen videóiban a FUNBALL Arénát próbálták ki az EFOTT fesztiválon.

De hogyan is készül egy ilyen felvétel és miért olyan bonyolult előállítani? Kezdésnek például nem elég hozzá egyetlen kamera, hiszen a teljes látóteret kell rögzíteni egyszerre. A FUNBALL kampányhoz használt rendszer “szemei” nagylátószögű GoPro kamerák, amelyek egy 3D nyomtatott vázban helyezkednek el. A kamerák páronként, egymásnak háttal vannak elhelyezve a három tengelyen, így fedve le a 360°x180°-os látóteret. Ez a rendszer könnyedén felerősíthető egy kézi állványra, vagy egy távirányítású drónra is.

A nagy kihívás viszont az így felvett videók “összevarrása” egyetlen videóvá. Csak az elmúlt pár évben kezdtek megjelenni olyan programok, amelyek képesek elfogadható szinten automatizálni a folyamatot. Magyarországon az elsők között használja ezt a technikát a Pepsi FUNBALL kampánya.

Az elkészült gömbpanorámás felvételek számtalan lehetőséget nyújtanak: használhatjuk őket interaktív videókban, ahol a néző dönti el, hogy mit szeretne látni, vagy válogathatunk a különböző megjelenítési módokból, így irányítva rá a figyelmet a látótér legizgalmasabb pontjaira. A most elkészült videók is számos érdekességet rejtenek: a videó a tér bármelyik részére elkalauzol minket az egerünk segítségével, emellett beállíthatjuk, hogy normál nézetben vagy akár egy kisbolygó képét alkotva jelenjen meg a mozgókép, de választhatunk például egy üveggömbre emlékeztethető nézetet is. Az pedig biztos, hogy ez még csak a kezdet, hiszen az üdítőmárka számos fantasztikus videóval készül a nyárra.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés