Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb módszer született agyunk feltérképezésére

Dotkom

Újabb módszer született agyunk feltérképezésére

A jövő orvosi szkennerei a legkülönfélébb betegségek alapos vizsgálatára is alkalmasak lehetnek, a stroke-tól kezdve az Alzheimer-kóron át egészen a depresszióig.

Napjainkban az MRI vizsgálatok 25-30 százaléka az agyra irányul. Ahogy a neurodegeneratív betegségeket célzó gyógyszerek egyre inkább rendelkezésre állnak, úgy a gyógyszerhasználat hatásainak fokozott vizsgálata is szükségessé válik. A GE Global Research laboratóriumában a tudósok most egy olyan új MRI berendezésen dolgoznak, amely egy nap páratlan felbontással mutathatja meg az agy mikrostruktúráját.

A kutatók az agyban található vízmolekulák mozgásának leképezését vizsgálják abban a reményben, hogy ily módon alaposabb betekintést nyerhetnek az agyi összeköttetések hálózatába, a kapcsolódások mibenlétébe és funkcionalitásába, mintegy megrajzolva az agy összeköttetési hálózattérképét. A jövő orvosi szkennerei a legkülönfélébb betegségek alapos vizsgálatára is alkalmasak lehetnek, a stroke-tól kezdve az Alzheimer-kóron át egészen a depresszióig. Érdemes megnézni a csapat által ez idáig készített felvételeket.


Bal oldali kép: a kép az agykéreg komplex összeköttetési mintázatának in vivo MRI mérését ábrázolja a fehérállományban található axonokba diffundált vízmolekulákon keresztül.
Jobb oldali kép: az agy diffúziós traktográfiája, a hosszú fehérkéreg kötegek megjelenítése (piros: jobb-bal, zöld: elüső-hátulsó rész, kék: fent-lent).
Az adatokat a 3 Tesla MRI szkenner (MR750) segítségével nyerték és dolgozták fel ún. diffúziós spektrum képalkotást használva, és a folyamatot a GE globális kutatásfejlesztési csoport által kifejlesztetett kompressziós érzékelő gyorsította meg. Vezető kutatók: Luca Marinelli, Ek Tsoon Tan (Forrás: GEreports.com)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés