Connect with us

technokrata

NSA botrány: A nagy testvér mindent lát

Dotkom

NSA botrány: A nagy testvér mindent lát

A Guardian által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal bárkinek az adatát meg tudta szerezni.

Napjainkban szinte minden, velünk kapcsolatos információ megtalálható a számítógépünkön. Legyen szó akár a féltve őrzött jelszavainkról, a családi fotóalbumról vagy más, számunkra nagy fontossággal bíró dologról.

Edward Snowden már többszörösen is felborzolta a kedélyeket az általa kirobbantott megfigyelési botránnyal ám az ügy nemrégiben új fordulatot vett. Röviddel korábban ugyanis hatalmas felháborodást váltott ki Mike Rogers a hírszerzési bizottság elnökének nyilatkozata aki hazugnak nevezte Snowden-t és igyekezett úgy beállítani az ügyet mint egy hamis feltételezést. Snowden erre a neves újság, a Guardian szerkesztői számára átnyújtotta az állításait megalapozó, XKeyscore programról szóló dokumentumokat.

snowden

A megszerzett anyagokból kiderül, hogy az XKeyscore-al hatalmas adatbázisokat lehet megszerezni mindössze néhány adat beírásával.  Az NSA alkalmazottainak erre úgy volt lehetőségük, hogy a bíróság semmilyen esetben nem értesült az információszerzésről. Emellett, ha szükség volt rá, akkor akár élőben is megfigyelhették a célszemélyt, hiszen a szoftver erre is lehetőséget adott. A hatóság élt is ezzel mivel a megszerzett anyagokból kiderült, hogy csak 2008-ban 300 terroristát fogtak el sikeresen a Nemzetbiztonsági Hivatal megfigyelései után.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis milyen jogi akadályt kijátszva  sikerült lehallgatni az USA állampolgárait. Az NSA szakemberei a “külföldi” kártyát játszották ki, ugyanis ha a megfigyelt személy valamely ismerőse már korábban is a látómezőjükbe került és az illető nem az Egyesült Államok területén született, akkor nem csak az ő, hanem az ismerőse megfigyelésére is lehetőség nyílt. Ám ne higgyük, hogy csak a hazájuk lakóinál leskelődtek, dokumentumok bizonyítják, hogy követtek amszterdami és frankfurti személyeket is.

0,,16875098_303,00

A Guardian az ügy kirobbanása után megkereste a Nemzetbiztonsági Hivatalt is is, akik szűkszavú közleményben tudatták, hogy az általuk végzett cselekedetek mindvégig a jog határain belül maradtak. Továbbá a szóvivő kiemelte, hogy a megfigyelések után több, korábban félbehagyott ügyet is sikerrel fejeztek be, így pedig bűnözők kerültek rács mögé.

Azt már a bíróságnak kell eldöntenie, hogy az NSA a jog mely oldalán állt, ám biztosak lehetünk abban, hogy az ügy még korán sem ért véget. Az viszont tény, hogy ez az ügy is megmutatta, hogy mindenki bánjon sokkal óvatosabban a féltett adataival, hiszen senki nem tudhatja, hogy más mikor néz bele.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin