Connect with us

Hirdetés

technokrata

Webshop minősítő rendszert vezet be a SzEK.org

Dotkom

Webshop minősítő rendszert vezet be a SzEK.org

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület a Vedd a neten! program keretében több szintű, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közreműködésével kidolgozott minősítési rendszert vezet be, hogy segítse a fogyasztókat a megbízható webshopok megtalálásában.

Az e-kereskedelem tavaly már 2,4 százalékát tette ki a kiskereskedelmi forgalomnak, és mintegy 1,5 millió ember vásárolt az interneten a GKIeNET adatai szerint. A SzEK minősítő tanúsítványának célja, hogy erősítse az interneten vásárló fogyasztók bizalmát. A Vedd a neten! kezdeményezéshez az e-kereskedelmi piac meghatározó szereplői, az Árukereső.hu és az Olcsóbbat.hu árösszehasonlító portálok is csatlakoztak – ismerteti a közlemény.

“A Vedd a neten! program 2011 novemberében indult, hogy bemutassa a lakosságnak az internetes vásárlás előnyeit, és támpontokat adjon a biztonságos online beszerzésekhez. A program újabb szakaszában – egy független minősítési rendszer bevezetésével – most arra ad választ, mely webshopok működése felel meg a jogi és fogyasztóvédelmi elvárásoknak” – jelentette be Kis Ervin Egon, a SzEK.org elnöke a közlemény szerint az Internet Hungary konferencián. A programhoz bármely webshop csatlakozhat, amely nem tart attól, hogy a fogyasztó szemével vizsgálja saját működését. A minősítési folyamat első lépéseként az e-kereskedők a veddaneten.hu oldalon részletes kérdőív kitöltésével nyilatkoznak arról, megfelelnek-e az alapvető jogszabályi feltételeknek. Ezzel egyebek között felmérik, hogy rendelkeznek-e általános szerződési feltételekkel, szerepelnek-e a webshop oldalán a kötelezően feltüntetendő adatok, illetve megfelelően biztosítják-e a fogyasztó számára, hogy elállási jogát gyakorolhassa.

Amennyiben a cég önbevallása alapján minden szempontból érdemes a minősítésre, a SzEK.org szakemberei felülvizsgálják az adatokat. Az e-kereskedő ezt követően kaphatja meg a megfelelőséget igazoló tanúsítványt, egyúttal felkerülhet a megbízhatónak minősített webshopok listájára. A Vedd a neten! oldalán a fogyasztók így könnyedén tájékozódhatnak, hol érdemes vásárolniuk, de megtalálják a minősített cégek adatait, illetve jelezhetik észrevételeiket, panaszaikat is.

A program a fogyasztók mellett az e-kereskedőket is segíti, hiszen a minősítés során kitöltendő ellenőrzőlista átlátható formában tartalmazza, milyen feltételeknek és előírásoknak kell megfelelniük. A több szintű, független minősítési folyamattól a SzEK.org, az NFH, valamint a főszponzorként csatlakozó Olcsóbbat.hu és Árukereső.hu portál is azt várja, hogy jelentősen csökken az e-kereskedelemben a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során tapasztalt kifogásolási arány, és az elégedett vásárlók számával együtt a piac is tovább gyarapodik. (MTI)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés