Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vád alá helyezték a volt France Télécom elnököt

Dotkom

Vád alá helyezték a volt France Télécom elnököt

Túl sok alkalmazott lett öngyilkos a regnálása alatt. Valószínűleg lelkileg csinálta ki őket.

Didier Lombard 2005 óta állt a vállalatcsoport élén, és 2010 márciusában a kormány nyomására távozott posztjáról, miután másfél év alatt 35-en vetettek véget életüknek a cég  munkatársai közül. A szakszervezetek akkor a vállalatnál évek óta tartó átszervezések menedzseri módszereire és a munkahelyi légkörre vezették vissza az öngyilkosságok hátterében meghúzódó lelki okokat.

“Didier Lombard-t vád alá helyezték, és rendőri felügyelet alá került 100 ezer eurós óvadékkal” – közölte a France Télécom volt elnökének ügyvédje. Megerősítette, hogy morális zaklatás ellene a vád. A vizsgálóbíró a cég más volt vezetőit is beidézte péntekre, akik ellen várhatóan szintén vádat emelnek, ahogyan feltehetően a France Télécom jogi személy ellen is. Az egykori állami telefonszolgáltató France Télécom az 1997-es sikeres piaci nyitást követően Európa elsőszámú internet- és harmadik legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójává vált.

Az átszervezések azonban erőltetett menetben folytak: 2005-ben 22 ezer munkahelyet leépítettek és 10 ezer alkalmazottnak új munkát ajánlottak a cégen belül. A jelenleg 100 ezer főt foglalkoztató vállalatnál – amelynek az állam 26 százalékos részvényese – az alkalmazottak 65 százaléka még mindig közalkalmazotti státust élvez, szemben azokkal, akik a privatizáció óta kerültek a céghez. A volt elnök távozása után a menedzsment ígéretet tett arra, hogy változtat módszerein és ezentúl a korábbiakhoz képest “másképpen, humánusabban, szociálisabban és a szakszervezetekkel teljes összhangban” képzeli el a dolgozók átképzését.

Az egyik szakszervezet 2009 végi panasza nyomán a munkafelügyelet vizsgálata egyértelműen megállapította, hogy a személyzeti politikával okolható a munkahelyi hangulat a France Télécomnál. E jelentés alapján indult eljárás a cég ellen 2010 áprilisában. “Tudatában vagyok annak, hogy a vállalatnál végbement gyökeres átalakulás megrázkódtatásokat és zavarokat okozhatott. De azt vitatom, hogy a vállalat túlélése érdekében elkerülhetetlen változtatások lehettek a panaszban említett emberi drámák okai” – írta a France Télécom volt elnöke a Le Monde című napilapban csütörtökön megjelent írásában. (MTI)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés