Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyarország aláírta az állampolgári szolgáltatások technológiai fejlesztéséről szóló nyilatkozatot

Dotkom

Magyarország aláírta az állampolgári szolgáltatások technológiai fejlesztéséről szóló nyilatkozatot

A magyar kormány nevében dr. Dedinszky Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központ főigazgató-helyettese írta alá a nyilatkozatot.

Az Athénban rendezett XIV. Információtechnológiai Világkongresszus zárónapján 17 ország, köztük Magyarország képviselője aláírta az állampolgári szolgáltatások technológiai fejlesztéséről szóló nyilatkozatot, amelyet a magyar kormány nevében dr. Dedinszky Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központ főigazgató-helyettese írta alá. A nyilatkozat célja az elektronikus kormányzati szolgáltatások fokozott mértékű fejlesztése és széleskörű elterjesztése a közigazgatási ügyintézésben. Az e-kormányzati szolgáltatások bővítése, új formáinak meghonosítása a közigazgatási ügyek egyszerűbb és gyorsabb intézését, a kormányzati munka átláthatóságát, a közvetlen állampolgári vélemény nyilvánítás lehetőségét, s ezen keresztül az e-demokrácia bővítését eredményezi.

A kétévente, immár 14. alkalommal rendezett Információtechnológiai Világkongresszust (WCIT 2004) résztvevőinek összetétele, és nemzetközi jelentősége alapján az infokommunikációs technológia (ICT) terén a davosi világgazdasági fórumhoz hasonlítják. Az idei rendezvényen az infokommunikációs vezetők, fejlesztők, tudósok, beruházók, multinacionális cégek és a kormányok képviselői közül 40 országból mintegy kétezren vettek részt. A kormányokat az e-kormányzati területért felelős legfelső szintű vezetők, miniszterek, államtitkárok, kormányzati CIO-k (Chief Information Officer: Vezető Információs Tisztviselő) képviselték. A mostani rendezvény középpontjában az Internet alkalmazása állt, amely egyre inkább előtérbe kerül az üzleti és a hivatali alkalmazásokban. A kongresszus jelszava: „A jövő már itt van” (The future is now) volt.

Az elhangzott 54 előadás – a telekommunikáció, az információtechnológia és az e-kormányzat/e-demokrácia köré csoportosítva – mindegyike arra a kérdésre kereste a választ, hogy az infokommunikáció fejlődése milyen módon járulhat hozzá az új típusú demokrácia –
az e-demokrácia – szélesedéséhez.

A zárónyilatkozat hangsúlyozza az adminisztrációs eljárásmódok egyszerűsítésének, online módon történő lebonyolításának, az állampolgárok és a vállalkozók igényeivel való összehangolásának, az erőforrások költséghatékony felhasználásának fontosságát. Kinyilvánítja azt a szándékot, hogy a nyilvános párbeszédben és konzultációban való demokratikus részvétel új formái számára az alkalmazásokhoz való hozzáférés megkönnyítése által új lehetőségeket kell teremteni. A kormányzati politikát mind globális, mind nemzeti szinten azon teljesítmény alapján kell értékelni, amellyel hozzájárul ahhoz, hogy a kormányzati rendszer még teljesebb körű, többelvű és elérhetőbb legyen. Az elektronikus kormányzat és az elektronikus demokrácia előnyei megvalósulása két fontos pillérének a nemzetközi együttműködés és a legjobb gyakorlatok elterjesztése tekinthető.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés