Connect with us

Hirdetés

technokrata

Processzorba integrált védelem

Dotkom

Processzorba integrált védelem

Az AMD és az Intel is azt tervezi, hogy hamarosan hardverszinten, azaz a processzorokban veszik fel a harcot napjaink egyik leggyakoribb biztonsági hibájával szemben.

Execution Protection, azaz Végrehajtás Védelem a neve annak a technológiának, melyet az AMD az Athlon 64-es processzorokban alkalmaz, megakadályozandó a puffertúlcsordulási hibák létrejöttét. Ez a probléma tulajdonképpen számos szoftverben, operációs rendszerben jelen van (bár megléte nemkívánatos), így nem csoda, hogy a rendszert támadók előszeretettel használják ki ezeket a lehetőségeket. Puffertúlcsordulás esetén többnyire átvehető a célpont rendszer feletti ellenőrzés, mivel a behatoló tetszőleges kódsort futtathat, ha sikerült előidéznie a hibát.

Az Execution Protection révén a pufferben levő adat csak olvasható, nyilatkozott John Morris, az AMD marketingigazgatója, aki azt is közölte, hogy ennek révén a fent említett stikliket nem lehet véghezvinni. A védelem ráadásul már megtalálható az összes létező Athlon 64 processzorban, igaz, a gyártó még nem aktiválta a technológiát. Az AMD arra vár, hogy a Microsoft kibocsássa a Windows XP-hez a második negyedévben megjelentetni tervezett SP2 javítócsomagot. Ekkorra egy új, marketing szempontokból jobb hangzású nevet kap majd a funkció, közölte Morris.

A következő hónapban megjelenő Prescott Pentium 4-ben az Intel hasonló megoldást jelentet majd meg, közölték a számítógépgyártással foglalkozó vállalatok. Ezt a hírt az Intel hivatalosan nem kívánta kommentálni.

Egyébként egy, az AMD és a Microsoft együttműködésében elvégzett felmérés szerint az elmúlt két évben a felmerült Windows biztonsági frissítések hozzávetőleg fele nem okozott volna problémát (azaz nem kívánt volna külön feltelepítendő javítást), ha ez a technológia már akkor is rendelkezésre állt volna a processzorokban



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés