Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb magyar zseni-találmány: Kesztyűvel olvashatnak a látássérültek

Viselhető Tech

Újabb magyar zseni-találmány: Kesztyűvel olvashatnak a látássérültek

Újabb magyar zseni-találmány: Kesztyűvel olvashatnak a látássérültek

Az okos-kesztyű segítségével a vakok és gyengénlátók bármilyen könyvet elolvashatnak

Négy egyetemista diák projektje, a GlovEye képviseli hazánkat a Microsoft Imagine Cup innovációs versenyének nemzetközi döntőjén idén júliusban, Seattle-ben. A látássérülteknek az olvasás élményét visszaadó találmányból prototípus is készült, amit a diákcsapat hivatalosan is átadott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (VGYOSZ). 

benedek_varga_gloweye_sajtotajekoztato_0042_4765-779x389

A Microsoft diákoknak szóló, nemzetközi innovációs versenyének magyarországi fordulóján egy négy fős csapat nyert, amelynek tagjai Zemkó Boglárka, Fülöp Ádám, Klinkó Krisztián és Zagyva Dániel voltak. A fiatalok a látássérültek életét megkönnyítő termék kifejlesztésével jutottak tovább a nemzetközi döntőbe.

„A villamoson utazva láttam, hogy mennyire problémás a vakok számára az írott szöveget hanggá alakító okostelefon használata. Ez adta az ötletet az új eszköz kitalálásához”

– mondta Klinkó Krisztián, a GlovEye csapatának hardver fejlesztője.

A GlovEye lényege, hogy a látássérültek bármilyen nyomtatott szöveget el tudjanak olvasni úgy, mintha az Braille-írásként lenne a papíron. A fejlesztés két részből áll: egy speciális, Braille-panellel ellátott kesztyűből és egy alkalmazásból, amely bármilyen, kamerával rendelkező okos eszközön futtatható. Az alkalmazás valós időben beolvassa az általa látható szöveget, és az egyes karaktereket Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja a kesztyűnek, amit a felhasználó Braille-karakter formájában érzékel az ujján. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a felhasználó felhúzza a speciális kesztyűt és a fejére erősíti a mobilját, hogy annak kamerája rálásson a szövegre. Ezt követően pedig már csak húznia kell az ujját a szövegen.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének épületében ma tartott ünnepélyes átadó keretében, a látássérült vendégek már tesztelhették is a találmány prototípusát. A fejlesztők abban bíznak, hogy a tesztelők segítségével még tovább tökéletesíthetik a terméket és még teljesebb élményt nyújthatnak a felhasználóknak. A GlovEye következő együttműködő partnere a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára lesz, ahol augusztus folyamán helyeznek el egy kesztyűt.

További Viselhető Tech

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés