Connect with us

technokrata

Megfigyelnek minket az okosórák?

Sony-Smartwatch2-8

Viselhető Tech

Megfigyelnek minket az okosórák?

Jól vigyázzunk, milyen modellt választunk hiszen a személyes adataink bánhatják.

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az okosórák, hiszen a viselhető eszközök szinte minden gyártó kínálatában megtalálhatóak. A neves, Android Wear-t futtató modellek és az Apple Watch mellett azonban számtalan olcsóbb variáns is piacra került, ezeket pedig alig néhány dollárért megvásárolhatjuk. Egy ilyen modell választása során sajnos a fejlett funkciók hiányán túl másról is le kell mondanunk, így például a személyes adataink védelméről is. Ezt támasztja alá Michael Raggo a Mobile Iron vezető kutatójának felfedezése, aki az eBay-ről rendelt egy 17 dolláros, U8 Watch névre keresztelt okosórát, majd nagyon meglepődött.

u8watch

Történt ugyanis, hogy a Raggo által vásárolt, Android és iOS kompatibilis, 1,48 colos érintőképernyőt tartalmazó modell a Bluetooth kapcsolatát nemcsak a telefonnal való összekötettéshez használta, hanem egy ismeretlen, kínai IP-címre is folyamatosan küldött adatokat, akkor amikor a telefon internetre volt kötve. Mivel az órával telefonálni is lehet, ezért a szoftvere az össszes kontakt adatához, a hívásnaplóhoz és még az SMS előzményekhez is hozzáfért, ezeket pedig minden valószínűség szerint a kínai címre át is küldte.

u8ebay

Persze az ember könnyen azt gondolná, hogy efféle biztonsági rés csak és kizárólag az olcsó, kínai órákon esik meg, ám Raggo már más gyártók termékeiben is talált hasonló hibát. A Mobile Iron szakértőjeként ugyanis készített egy SWATtack névre keresztelt applikációt, ami lehetőséget biztosított arra, hogy például a Samsung Gear 2 Neo Tizen rendszeréből kinyerjék a felhasználó adatait. Jó hír, hogy a Samsung amint tudomást szerzett a problémáról, befoltozta a rést. Ezen kívül még az Apple Watch-ot és például az Android Wear rendszerű Moto 360-at is tesztelték, ám azokban (eddig) nem találtak ilyen súlyos biztonsági hibát.

Forrás: Index via The RegisterSzólj hozzá!

További Viselhető Tech

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák