Connect with us

technokrata

Itt a gondolatolvasó robotkar

Viselhető Tech

Itt a gondolatolvasó robotkar

A University of Houston kutatói egy olyan szenzorokkal teli sapkát fejlesztettek ki, mely képes kinyerni akaratainkat a fejünkből.

A robotkarok irányítására három lehetőség van: valamilyen távirányítóval, a megmaradt idegvégződések felhasználásával és az agyhullámok mérésével. Ezen utóbbira csak az elmúlt néhány évben fektettek nagy hangsúlyt a kutatók, hiszen ezelőtt nem tartott még ott a technológia, hogy az agyhullámokat értelmezni tudják.

Ennek eddig legsikeresebb módja a sebészeti úton behelyezett szenzorokkal való működtetés volt, azonban a University of Houston új megoldást talált, mellyel külsőleg figyelhető meg az agy. A “thinking cap”, azaz gondolkodó sapka becenevet viselő szenzorokkal ellátott eszköz képes a koponyán keresztül mérni agyhullámainkat, így a páciensnek elég csak az adott tevékenységre gondolnia és a robotkar végre is hajtja a műveletet.

A kutatók elmondása szerint az esetek 80%-ánál hibátlanul működik a berendezés. A szenzorok a BMI-nek (brain-machine interface) továbbítják a jeleket, ami utasításokat generál a robotkarnak, melyek már egyszerűen leírhatók és végrehajthatók.

Ezzel a forradalmi megoldással nem csak a műtéteket kerülhetik el, hanem jóval pontosabb értékeket is mérhetnek, valamint az összegyűjtött adatokkal tovább kutathatják hogyan kommunikál agyunk végtagjainkkal.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Viselhető Tech

Technokrata a Face-en

Tesztek