Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bemutatkozott a Tolmácskesztyű a Telenor Okostelefon Akadémián

Viselhető Tech

Bemutatkozott a Tolmácskesztyű a Telenor Okostelefon Akadémián

A siketek és a hallók közti gördülékeny kommunikációhoz hamarosan elegendő lehet egy kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás. A MTA SZTAKI kutatói és az Euronet Zrt. által fejlesztett Tolmácskesztyű prototípusát a Telenor 7. Okostelefon Akadémiáján bárki kipróbálhatta számos más innováció mellett.

A Tolmácskesztyű egy innovatív segédeszköz, amely egy ergonomikus, kézmozgást érzékelő kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás segítségével hangos szöveggé alakítja a jelnyelvi kézjeleket. A rendszer jelnyelvi szinkrontolmácsként működik: lehetővé teszi, hogy a beszéd- és halláskárosult emberek anyanyelvükön, azaz jelnyelven kommunikáljanak halló társaikkal.

A Telenor Okostelefon Akadémián is bemutatott eszköz prototípusa az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya és az Euronet Zrt. két éves kutatás-fejlesztési projektjének eredménye, ami a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával valósult meg. A projekt következő lépcsőfoka a piacra dobható termék megalkotása lesz, aminek finanszírozásához a fejlesztők jelenleg befektetőt keresnek.

A prototípus angolul „ért”, a következőkben magyarra és más nyelvekre is le kell fejleszteni, és a tervek között az is szerepel, hogy a mostani egykezes kesztyű kétkezessé váljon. Az eszköz a jelnyelvi szinkrontolmácsolás mellett egyéb felhasználási lehetőségeket is rejt, gyógyászati segédeszközként vagy életvitelt támogató eszközként például stroke-on átesett betegek rehabilitációjában is alkalmazható lehet.

„Az okostelefonok és a mobiltechnológia ma már igen széles körben elérhető, a speciális igényű társadalmi csoportok számára fejlesztett alkalmazások révén egyre több embernek  javítja életminőségét. Az Okostelefon Akadémián fontosnak tartjuk, hogy hazai startupoknak, innovatív kutatás-fejlesztési projekteknek is lehetőséget nyújtsunk a bemutatkozásra. Bízunk benne, hogy a Tolmácskesztyű is hamarosan befektetőre talál és minden siket felhasználó számára elérhető termékké válik.” – mondta el Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

A Telenor hetedik Okostelefon Akadémiája ezúttal is nagy érdeklődés közepette zajlott. Közel ötszáz látogató volt kíváncsi a tárgyak internetével, az okosotthonok jelenével és jövőjével foglalkozó előadásokra, valamint a kiállítók standjaira, ahol számos érdekes hazai és nemzetközi fejlesztés mutatkozott be a 3D nyomtatástól kezdve az épületautomatizáláson át a virtuálisvalóság-szemüvegig.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Viselhető Tech

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés