Connect with us

technokrata

Elképesztő: Testükkel hallhatnak a betegek!

vest

Viselhető Tech

Elképesztő: Testükkel hallhatnak a betegek!

Újfajta megoldáson dolgozik egy neurológus.

A technológia elképesztő mértékben segíthet a fogyatékkal élők életén, ugyanakkor bizonyos, életminőség-javító beavatkozások még komoly műtétet igényelnek. Ezek közé tartozik a siketek számára készített hallásjavító implantátumok, melyek bizony nehéz műtét árán építhetőek be.

vest

Dr. David Eagleman neurológus és Scott Novich végzős hallgató közösen dolgozta ki az VEST-et, mely egy, a törzsünkre szerelhető mellény. A megoldás lényege, hogy a mellény a külvilágból érkező zajokat egy mikrofonon keresztül fogadja, a jelet pedig több rezgőmotor alakítja át tapintássá. Eagleman szerint az agy egy idő után megtanulja, hogy hogyan lehet értelmezni a VEST által küldött rezgéseket, azaz végső soron a beteg újra hallhat. Ez nem is annyira tér el az egészséges ember hallásától, hiszen a fülünk az érkező hangokat elektromos jelekké alakítja, melyeket az agy dekódol és az információ így jut el a tudatunkig.

Ha a  VEST  sikerrel használható lesz a mindennapok során, az egy új kezdetet jelenthet az orvostudományban, így akár a nem is távoli jövőben eljuthatunk oda, hogy műtét nélkül segítsünk a fogyatékkal élők életén.Szólj hozzá!

További Viselhető Tech

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák