Connect with us

Teszt: Samsung Gear Fit – Fitten tart

2d68a8f0-b99b-11e3-8fe9-87019fe97821_Gear-Fit-2

Viselhető Tech

Teszt: Samsung Gear Fit – Fitten tart

Kevesen használhatják ki igazán a Samsung új készülékét.

A Gear Fit egy olyan eszköz, amely elsősorban az aktív sportot élő embereknek készült. Most hozzánk is eljutott ez az új, trendi eszköz és kiderül, miért is jobb ez sportoláshoz, mint egy átlagos okosóra.

Csomagolás

A készüléket egy fehér dobozban kaptam, tipikus tesztpéldány, a bolti forgalmazású csomagolás persze nem ilyen lesz. Tartozék gyanánt csak egy fekete műanyag bölcsőt találtam, amit ha rátuszkolunk az óra fenekére, akkor egy microUSB töltővel tudjuk tölteni. Persze gondolom a vásárló a töltőt is megkapja majd mellé, nálunk ez hiányzott, bár ez különösebb problémát nem okozott.

P1020430

Külső

A Fit két részből tevődik össze, az egyik a szíj, a másik a belepattintható egység. Mi egy narancsszínű kivitelt kaptunk, de létezik még fekete, szürke, kék, zöld és piros változatokban is. Gyorsan fel fog tűnni a legérdekesebb megoldás, a hajlított AMOLED érintőkijelző, amely 1,48 hüvelykes képátlóval rendelkezik, A technológiából fakadóan keveset fogyaszt és napfényben is jól látható, egyik sem elhanyagolható szempont, de a hajlított kialakítás miatt nem is jöhetett volna szóba más megoldás. Nincs túl sok gomb, csupán a baloldalon találunk egy bekapcsolót rajta, a vezérlés a képernyőről történik. A kijelző automatikusan is be tud kapcsolódni, ehhez a beépített mozgásszenzort használja, de persze ez kikapcsolható és akkor csak a gomb segítségével kelthető életre. A szíj gumiból készült, kívül recés, belül pedig sima felülettel. A rajta lévő kapcson két darab pöcök látható, ezt kell a csuklónk vastagságának megfelelő lyukba illeszteni. Hátul találjuk a pulzusszámmérőt és a dokkolócsatlakozót, ami a töltőhöz illeszkedik. Újabb különleges megoldás, hogy IP67-es védelmet kapott, vagyis teljesen porálló és korlátozott ideig 1 méter mély vízben sem megy tönkre.

P1020429

Hardver

Noha nem egy telefonról van szó, azért érdekes lehet tudni, hogy mi is működteti ezt az apróságot. Meg fogunk lepődni, mert bizony egy kétmagos, magonként 1 GHz-es processzor, illetve 512 MB RAM adja a lelkét, tehát nem olyan gyenge. Egyébként nem kevésbé fontos, hogy csupán 27 gramm a súlya, úgyhogy az egész napos viselés se terheli meg a kezünket. Telefonból jelenleg 21 Samsung Galaxy típussal működik együtt, a kommunikáció Bluetooth-on keresztül történik, mégpedig legalább 4.0-s verzió szükséges hozzá.

P1020431

Szoftver

Akárcsak egy telefonnál, a Gear Fit esetében is létezik olyan dolog, hogy háttérkép, sőt még a menüben lévő ikonok sorrendje is módosítható. Készenlétben elsősorban az időt láthatjuk rajta, de mellé még kitehetjük például az időjárást vagy mondjuk a legközelebbi naptáreseményt. Amint valami esemény történik, máris életre kel, így rögtön jelzi a hívásokat, sms-eket, emaileket, de akár Facebook értesítés is megjelenhet, ha ezt aktiváljuk a megfelelő opcióban. Hívást fogadni nem tudunk, ám elutasítani igen, viszont sms vagy email esetében már el is olvashatjuk az üzenet szövegét. A legfontosabb nyilván a fitnesz rész, itt különböző sportolási tevékenységet adhatunk meg, mondjuk épp futást, aminél a lépésszámlálás mellett a pulzusunkat is felügyeli. Az edzés alatt mutathatja végig a megtett távot, pulzusszámot, és időnket, ezeket később lementi a telefonunkra, ahol bármikor visszanézhetjük az adatokat. Mindehhez saját profilt hozhatunk létre, melyhez néhány alapadat (magasság, súly, nem) megadása szükséges. Van multimédiás része is, a telefonon lévő zenehallgatást irányíthatjuk róla, ami szintén kényelmes lehet, mint állandóan előhalászni a mobilt. Az olyan apróbb dolgok se hiányoznak belőle, mint a stopper, időzítő vagy az ébresztőóra. Ha a telefon és a Fit között megszakad a kapcsolat, azonnal jelez, megfelelő hatótávolságon belül pedig meg lehet csörgetni a mobilt, ha nem találnánk.

P1020432

Üzemidő/ Összegzés

A különféle képességek energiaéhségéről egy 210 mAh-s beépített akku gondoskodik. Üzemidő tekintetében, ha aktívan használjuk maximum 2-3 napot bír, ha viszont visszafogottan piszkáljuk, akkor elég 4-5 naponta töltőre helyezni.

P1020433

A Gear Fit tudásának megkérik az árát is, jelenleg közel 70 ezer forintba kerül, ami azért nem kevés. Konkurenciája jelenleg nem nagyon van, a tényleg okosórának nevezhető eszközökkel pedig nem lehet közvetlenül összehasonlítani. Véleményem szerint csak annak érdemes a Gear Fit karórát vásárolnia, akinek egyrészt van kompatibilis Samsung készüléke hozzá, valamint komolyabb szinten sportol, illetve a most kapható okosórák formájával nem tud megbékülni.Szólj hozzá!

További Viselhető Tech

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom