Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csökkenthető-e a munkavégzéssel kapcsolatos sérülések kockázata robotokkal?

universal robots

Tudomány

Csökkenthető-e a munkavégzéssel kapcsolatos sérülések kockázata robotokkal?

Csökkenthető-e a munkavégzéssel kapcsolatos sérülések kockázata robotokkal?

A mai technológiailag fejlett világban a gyártási eszközök és folyamatok egyre összetettebbé válnak.

Az alkalmazottaknak egyre több a munkájuk, ami jelentősen megnöveli a munkavégzéssel kapcsolatos sérülések kockázatát. Ugyanakkor a fejlesztések előrehaladása az ipari automatizációban segíti a vállalatokat abban, hogy egyszerre növeljék a termelésbiztonságot és a profitot.

Sajnos a termelés magas üteme azt jelenti a gyárakban, hogy a vállalkozások nem fordítanak elég figyelmet a munkabiztonságra és a meglévő munkatársak, eszközök, munkakörnyezet vizsgálatára. Kiderült, hogy a legkockázatosabb szituáció a gyárterületen a szokásos karbantartás, amikor emberek közvetlenül érintkeznek az ipari gépekkel. A munkahelyi sérülések tekintetében a szerelők, villanyszerelők, a beállítók és művezetők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben.

Az ipari automatizáció egyike azon megoldásoknak, amelyek tehermentesíthetik a munkavállalókat a veszélyes és monoton munkáknál. A Deloitte és a Manufacturing Institute 2018-as tanulmánya szerint több mint 115 500 gyári és 17 000 raktári dolgozó veszített munkanapokat munkahelyi balesetek miatt, ezek pedig a vállalatoknak világszerte közvetlenül és közvetve többletköltségeket okoztak, a közvetett költségek pedig 20-szor magasabbak.

A gyártó vállalatok egyre nagyobb mértékben telepítenek kollaboratív robotokat (kobot), amelyek együttműködnek az emberi kollégákkal anélkül, hogy bármilyen sérülési kockázatot jelentenének számukra. Képesek emberi ütemben dolgozni és hasonló nehézségű súlyt is megemelni. A kobotok lehetővé teszik a további alkalmazottak megtartását még azokban a gyártási folyamatokban is, amelyek eddig csak nagy ipari robotok vagy összetett gyártóberendezések számára voltak elérhetőek.

Minden munkatárs be tudja programozni az együttműködő robotokat egy 87 perces online tréning után. Eltérően a hagyományos ipari robotoktól, amelyeket képzett mérnököknek kell programozniuk, a kobotokat úgy tervezték, hogy egyszerűen programozhatók legyenek egy kezelőfelületen keresztül, amit mindenki jól ismer, aki használt már okostelefont.

„Tanulmányunk szerint az ember-robot interakció 85 százalékkal hatékonyabb a gyártásban, mintha külön dolgoznának. A beruházás gyors megtérülését garantálja a kobotok azon képessége, hogy tehermentesítik kollégáikat az ismétlődő feladatoktól, lehetővé téve számukra, hogy olyan tevékenységet végezzenek, ahol nagyobb termelékenységre van szükség. A megnövekedett munkavállalói termelékenység és a biztonságos üzemeltetés azt jelenti, hogy ez az automatizálási technológia akár 72%-kal csökkentheti a munkahelyi sérülések általános okait”

– mondta el Slavoj Musílek, az Universal Robots Kelet-Közép Európáért, Oroszországért és a CIS régióért felelős igazgatója.

Természetesen a termelékenység és a munkavállalók biztonsága iránti piaci igények folyamatos növekedése miatt az együttműködő robotok a jövőben pótolhatatlanná válnak, miközben a munkaerőhiánnyal már nem csak nemcsak a gyártó vállalatoknál foglalkoznak majd.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés