Connect with us

Hirdetés

technokrata

Térképen a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztéma

Tudomány

Térképen a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztéma

Kép: AiThority

Térképen a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztéma

A Mesterséges Intelligencia Koalíció és az IVSZ közös kutatásban azonosítja az MI-ben érdekelt hazai szereplőket és az iparági kitörési pontokat

A Mesterséges Intelligencia Koalíció és az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért felmérése a magyar MI-ről kíván átfogó helyzetképet adni az ökoszisztéma szereplőinek azonosítása és tevékenységeinek vizsgálata, valamint az ígéretes iparági irányok meghatározása révén.

Az október végére lezáruló projekt a készülő MI országstratégiához is fontos adatokkal szolgál.

AI térkép

Az ősz folyamán elkészülő akciótervhez, valamint az arra épülő MI országstratégiához is alapvető muníciót szolgáltat az a kutatás, amelyet a Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció és az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért indított a magyar MI ökoszisztéma térképének felrajzolására. A kérdőíves felmérés első körben a K+F, az oktatás, az alkalmazás, a bevezetés és tanácsadás, valamint az ökoszisztéma építés kategóriáiba tartozó szereplőket célozta. Az MI rendszerek építéséhez és működtetéséhez elengedhetetlen adatokat birtokló ún. adatgazdák és -feldolgozók azonosítása és vizsgálata egy későbbi szakaszban következik.

„Hiánypótló vállalkozás felmérni, hogy ki milyen funkcióban vesz részt idehaza mesterséges intelligenciához köthető tevékenységekben, legyen szó cégekről, kutatókról, egyetemekről vagy tanácsadókról. Örömteli látni az első eredményekből, hogy már most sokan vagyunk”

– mondta el az idei IVSZ Menta Konferencián az MI Koalíció elnöke, Jakab Roland, aki egyben az IVSZ alelnöke is. Eddig száz entitás került fel a térképre, mivel azonban a nagyobb szervezeteknek több időre van szükségük a válaszadásra, ez a szám jóval magasabbnak ígérkezik.

A kutatás eddigi eredményeiből kiderül, hogy lényeges KKV jelenlét tapasztalható főként az alkalmazott kutatás és a bevezetés terén, míg egyre több formában jelennek meg az MI-hez köthető képzések, így a felsőoktatáson túl szakmai szervezetek és piaci szereplők is aktivitást mutatnak, értékelt Jakab Roland.

További fontos lépést jelentenek az október elejére tervezett iparági workshopok, ahol az MI Koalíció három ágazat, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a gyártás, illetve az energetika képviselőit hívja közös gondolkodásra a lehetséges kitörési pontok meghatározására.

„Ahogy az más országokban már megszokott, hazánkban is szükség lesz azon fő irányok meghatározására, ahová érdemes erőforrásokat összpontosítani, és ezáltal kitűnni a globális MI mezőnyben”

– tette hozzá a Koalíció elnöke. Az IVSZ korábban az MI Koalíció felkérésére átfogó tanulmányban tekintette át, hogy a világ egyes országaiban melyek a kiemelt fókuszterületek és jó gyakorlatok a témában.

„Amíg a digitalizáció hatékonnyá teszi a folyamatainkat és lehetőséget ad az erőforrások újra osztására, addig az MI mindezt teljesen új alapokra helyezi. A mesterséges intelligencia megfelelő használatának elterjedése a hazai versenyképesség záloga, ezért az IVSZ fontosnak tartja, hogy ehhez a munkához szakmai támogatását adja, és aktívan részt vegyen a hazai MI stratégia, illetve akcióterv elkészítésében”

– emelte ki Laufer Tamás, az IVSZ elnöke.

A kitöltés alatt álló kérdőívek, valamint a kitörési pontokra koncentráló workshopok kiértékelése a magyar MI ökoszisztéma részletes SWOT elemzésével együtt várhatóan október végére készül el, az eredmények pedig a magyar MI országstratégiába beépülve hasznosulnak.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés