Connect with us

technokrata

Elhunyt Stephen Hawking

PRINCETON, NJ - OCTOBER 10:  Cosmologist Stephen Hawking on October 10, 1979 in Princeton, New Jersey. (Photo by Santi Visalli/Getty Images)

Tudomány

Elhunyt Stephen Hawking

Elhunyt Stephen Hawking

76 évet élt a világ leghíresebb elméleti fizikusa

A brit származású elméleti fizikus halálát családja jelentette be a ma reggeli órákban.

hawking

Stephen Hawkingot mindenki ismeri, ehhez kétség sem fért soha. A világ leghíresebb elméleti fizikusát rengeteg dolog tette híressé, de talán leginkább a személyiségével és a súlyos betegsége ellenére töretlen humorérzéke az, ami mindenki szívét megdobogtatta az évek során. Amellett, hogy talán ő volt korunk legokosabb embere sosem kapott Nobel-díjat, amit a médiában való szerepléseinek köszönhet. Ez számomra is kifejezetten meglepő volt, hiszen pont ezt tartottam mindig is az egyik legjobb tulajdonságának, hogy ember tudott maradni és nem félt az ilyen kihívásoktól.

Gyógyíthatatlan betegsége az egyetemi évei alatt kezdett súlyos csapást mérni a testére és fel kellett készülnie, hogy maradék éveit tolószékben fogja tölteni. Akkoriban még senki sem sejtette, hogy ez nem 1-2 év lesz, hanem majdnem 50. A bénulásnak és egyéb, a betegséggel járó szövődményeknek köszönhetően beszédkészségét is elvesztette, amit egy számítógép segítségével pótoltak, az egyik legkezdetlegesebb 8 bites hangképző szoftverrel, aminek a hangját mindig is vele azonosítottuk (többek közt ezért is nem változtatta meg soha modernebbre).

A világhírre 1988-ban tett először szert, amikor is az “Idő rövid története” c., halandó embereknek szóló ismeretterjesztő könyve végigsöpört a bolygón és körülbelül 30 millió példányban kelt el.

További Tudomány

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom